Poreklo prezimena, sela Seljani i Javorik (Konjic)

17. septembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Seljani i Javorik, opština Konjic. Prema knjizi Jevta Dedijera Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

Od Radešina odvojeno potokom Badnjom i brdom Podosojem. Seljani su na osojnoj strani Badnja, a Javorik u manjem ulegnuću. U Seljanima imaju tri vrela, a u Javoriku dva bunara i jedno vrelo. Klima je vrlo oštra, snijeg ostaje na zemlji po šest mjeseci. Seljani imaju malo svoje šume, i Javorik ima u Prisoju i Golom Brdu. U Seljanima nije nikad bilo kmetova. a u Javoriku ima i svojih gazda i kmetova.

Tip sela.

U Seljanima ima 6 kuća, koje obrazuju dvije grupe po tri kuće. U Javoriku ima pet kuća koje čine jednu grupu.

Seljani imaju pet koliba sa torovima na Bojištu, sat daleko od sela. One se prema potrebi premještaju. U Javoriku se više bave o voću nego o stoci, panemaju staja.

Ime selima.

Seljani su dobili ime po njivi na kojoj je selo zasnovano, a Javorik po množini javorova, kojih je u selu bio do nazad pedeset gocina.

Poreklo stanovništva.

U Seljanima žive Muslimani koji govore južnim narječjem, a u Javoriku katolici sa zapadnim narječjem. Seljani su postali prije 85 godina od stanova porodice Hajduka iz Radešina. Oni su porijeklom iz Kručevića kod Čapljine. Zbog zuluma se odmetnu u hajduke, poslije se smire, prime islam, i vlast im da u Radešinama zemlju. U Javoriku pričaju da su živjeli Grci, pa da su pobjegli od zime. Iza njih su stanovali Muslimani, pa su i oni odselili. Poslije su ovdje bili ljetnikovci Muslimana:

-Dženetića, Kurta, Lumaza i Vukala.

Poslije su namješteni na čitluk katolici:

-Zovke i:

-Tomići koje preseliše age iz Radešine prije 55 godina.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.