Порекло презимена, село Порија (Калиновик)

27. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Порија, општина Калиновик. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

Отворена положаја, на висини 1000 до 1100 м. врло хладно. Имају изворску воду. Земље и шуме имају доста. Једни од старине имају своје земље, други су куповали и мало је агинске.

Свих девет сеоских кућа збијено је у једну групу. Неки сељани имају зимске колибе на Седлу и Крагујевачком Брду.

Порекло становништва.

Село је првобитно било Обадића имање. Кад се цио Борач скупа „истурчио“ Сава Обадић није био код куће, и он се није потурчио, али је пристао да сједи пред џамијом, док се остали буду клањали. И сад се зове Обадића Камен. Обадићи су самрли, а удовицом њиховом оженио се прије сто година:

– Окука из Врањских и наслиједио цијело имање. И он је морао све до окупације сједети пред џамијом на Обадову Камену и налити свијећу на Обадића крсно име Крстов–дан. Окука има 4 кућа.

-Ћућили су Булатовићи из Роваца у Црној Гори. Доселили су у ово село прије 40 година.

-Вилићи су из Грачанице у Гацку. Једно су племе с муслиманима Крвавцима. Доселио је прије кратког времена. Он је мећансуз тј. нема никакве непокретне својине у селу.

-Савић је доселио као слуга из Бијење.

Са Обља су доселиле двије куће:

-Говедарице.

Муслимани:

-Ђипе су од Обадића. То име је прадјед добио зато што је добро ђипао (скакао) онај дан кад је Борач примио ислам.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.