Poreklo prezimena, selo Porija (Kalinovik)

27. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Porija, opština Kalinovik. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

Otvorena položaja, na visini 1000 do 1100 m. vrlo hladno. Imaju izvorsku vodu. Zemlje i šume imaju dosta. Jedni od starine imaju svoje zemlje, drugi su kupovali i malo je aginske.

Svih devet seoskih kuća zbijeno je u jednu grupu. Neki seljani imaju zimske kolibe na Sedlu i Kragujevačkom Brdu.

Poreklo stanovništva.

Selo je prvobitno bilo Obadića imanje. Kad se cio Borač skupa „isturčio“ Sava Obadić nije bio kod kuće, i on se nije poturčio, ali je pristao da sjedi pred džamijom, dok se ostali budu klanjali. I sad se zove Obadića Kamen. Obadići su samrli, a udovicom njihovom oženio se prije sto godina:

– Okuka iz Vranjskih i naslijedio cijelo imanje. I on je morao sve do okupacije sjedeti pred džamijom na Obadovu Kamenu i naliti svijeću na Obadića krsno ime Krstov–dan. Okuka ima 4 kuća.

-Ćućili su Bulatovići iz Rovaca u Crnoj Gori. Doselili su u ovo selo prije 40 godina.

-Vilići su iz Gračanice u Gacku. Jedno su pleme s muslimanima Krvavcima. Doselio je prije kratkog vremena. On je mećansuz tj. nema nikakve nepokretne svojine u selu.

-Savić je doselio kao sluga iz Bijenje.

Sa Oblja su doselile dvije kuće:

-Govedarice.

Muslimani:

-Đipe su od Obadića. To ime je pradjed dobio zato što je dobro đipao (skakao) onaj dan kad je Borač primio islam.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.