Порекло презимена, селo Љусићи (Калиновик)

27. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Љусићи (по књизи Љусићи и Осатно или Срн До), општина Калиновик. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

На лијевој обали Неретве, заклоњено са свих страна, високо 750–800 м. Па су блаже климе. Осатно је од Љусића 3/4 сата удаљено. Извор Ћеифан Врело Љусићима и Гршан у Осатну служе водом све куће.

Има доста земље, испаше и шуме. На Осатну су заједничке испаше и њиве. Говедарице из Љусића остале од дједова као кад су у једној кући живјели. Сви су слободни. У селу има свега 6 кућа и то четири у Љусићу а двије у Осатну.

Љети изгоне из Љусића стоку на Осатно, гдје имају торове и колибе.

Порекло становништва.

Не зна се како су села добила име. До последње куге живјели су Муслимани Ћеифани у Љусићима. Њих је куга поморила. Иза њих су доселиле:

-Говедарице с Михољача. Славе Никољ–дан.

-Шаровићи у Осатну доселили су прије 50 година из Пиве у Гацко, па у Трешњевицу, одакле га Говедарице населише на Осатно.

-Томановић (Зубац) је из Зубаца. И он живи на Осатну.

Осатно је постало село од торина, ипак се виде развалине старих кућа. И на Љусићима има омеђина, старог гробља и град, за који причају да се из њега Ерцег Стјепан бранио од Турака.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.