Poreklo prezimena, selo Ljusići (Kalinovik)

27. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ljusići (po knjizi Ljusići i Osatno ili Srn Do), opština Kalinovik. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

Na lijevoj obali Neretve, zaklonjeno sa svih strana, visoko 750–800 m. Pa su blaže klime. Osatno je od Ljusića 3/4 sata udaljeno. Izvor Ćeifan Vrelo Ljusićima i Gršan u Osatnu služe vodom sve kuće.

Ima dosta zemlje, ispaše i šume. Na Osatnu su zajedničke ispaše i njive. Govedarice iz Ljusića ostale od djedova kao kad su u jednoj kući živjeli. Svi su slobodni. U selu ima svega 6 kuća i to četiri u Ljusiću a dvije u Osatnu.

Ljeti izgone iz Ljusića stoku na Osatno, gdje imaju torove i kolibe.

Poreklo stanovništva.

Ne zna se kako su sela dobila ime. Do poslednje kuge živjeli su Muslimani Ćeifani u Ljusićima. Njih je kuga pomorila. Iza njih su doselile:

-Govedarice s Miholjača. Slave Nikolj–dan.

-Šarovići u Osatnu doselili su prije 50 godina iz Pive u Gacko, pa u Trešnjevicu, odakle ga Govedarice naseliše na Osatno.

-Tomanović (Zubac) je iz Zubaca. I on živi na Osatnu.

Osatno je postalo selo od torina, ipak se vide razvaline starih kuća. I na Ljusićima ima omeđina, starog groblja i grad, za koji pričaju da se iz njega Erceg Stjepan branio od Turaka.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.