Poreklo prezimena, selo Dubljevići (Gacko)

25. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Dubljevići, opština Gacko. Prema knjizi Jevta Dedijera Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U Nevesinjskoj Površi, 5 km. sjeverozapadno od Fojnice, na visini od 1057 m., u dvije manje, do 1 km. udaljene utoleglice. Vrelo Blizumila funkcioniše samo do jula, a poslije piju vodu iz čatrnja. Šume nemaju, drva dobavljaju iz Borča. Klima je oštrija. Zemlja je ukmećena i slobodna.

Tip sela.

Uslijed agrarnih prilika, selo je razbijeno na mahale: Police, Marina Dolina, Krivodo, Glavice, Grojina Avlija i Prave Dubljeviće. Ima svega 30 kuća.

Nemaju klanica u planini, jer se snijeg zimi toliko smrzne, da iz Brnjca lako dovoze sijeno na saonicama.

Ime selu i poreklo stanovništva.

Ime je došlo od porodice ,Dubljevića koja sad živi u Pivi i kod Foče, i od koje su današnji:

– Rnjezi i:

-Prstojevići. Oni su starjenici. Dubljevićima su činili zulum muslimani iz Slivlja. Dogovore se da im popale kuće. Bojeći se da ih ne izda njihov pop, htjeli su da i on ide s njima. Ali im on da samo svoju šljaku. Ovi popale Slivlja, ali izgube šljaku, pa pobjegu. Jedna udovica ustavi se u svom rodu, kod Okiljevića u Platicama. Njena djeca kad odrastu zaištu od Zalompaše „babovinu“, jer oni nijesu krivi. On im vrati za tri tovara masla i meda, koji. oni po narodu skupe i predadu.

-Zirojevića su od Predojevića iz Rudina, koji su imali planinu u Braićevićima. Kad su pobjegli iz Prijevora naselili su se na planinu. Iz Braićevića su prešli na čitluk.

-Stanići su starinom Kreci od porodice Palikuća u Trebinju.

-Govedarice su s Mioljača, a:

-Samardžića i:

-Pandžića su bili najamnici, pa su poslije okupacije iskrčili dio pašnjaka. Odakle su, ispitivač ne kaže.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.