Poreklo prezimena Sjekloća

19. jun 2022.

komentara: 1

Bratstvo Sjekloća potiče od Sava, drugog sina Vuka Raslapčevića. Ima ih u Dobrskom Selu 25 domova (osim toga u Dobrskoj Župi 4 kuće), a dele se na dve grane: “Gornju Kuću” i “Donju Kuću” (kaže se za neku porodicu da je “od Gornje Kuće” ili “od Donje Kuće”), a svaka od njih na po dva ogranka. I oni broje do prvoga pretka, Ratka, obično po 16 punih pasova. Njihovih iseljenika ima na Cetinju, na ostrvu Vranjini, u Limljavima (u Crmnici), u Podgorici, u Nikšiću, u Beogradu i y Vojvodini.

O tome, kako su dobili naziv Sjekloće, priča se ovako. Kad je Vuk Raslapčević bio jednom na skupu sa Dobrljanima, čuje, da ga neko zove iz svega glasa u pomoć. To je bio Mihaljević sa Ceklina, kome je Vuk Veljebrk Brđanin poterao stoku. Vuk sa sinovima i sa drugovima poteci za Veljebrkom i njegovom četom, stigni ga na Ćepaču i poseci i Veljebrka i svu mu četu jednoga po jednoga. U toj se seči osobito odlikovao Vukov sin Savo, koji je posekao i Vuka Veljebrka. Po tome ga i prozovu “Sjekloća” (od sjeći), a mesto na kome je bila seča zove se i danas Sjekloćina Ploča i Sjekloćin Do.

Sjekloće slave Sv. Agatonika.

Genetičko poreklo:

S obzirom da bratstvo Sjekloća pripada rodu Gorevuka (ili Gornjevuka, u novije vreme) iz Riječke Nahije, najverovatnije pripadaju haplogrupi R1a (sudeći prema rezultatu Sjekloćama bliskih pripadnika roda Šoć). O genetičkom poreklu više pročitati OVDE.

Više o bratstvima Dobrskog Sela pročitajte OVDE.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vido

    Poštovani,
    1994 godine objavljena je knjiga preci i potomci o bratstvu Sjekloća. S obzirom da smo od plemićke porodice Dobrijevića iz Klobuka kod Trebinja, interesuje me ako ko zna šta više o Dobrijevićima? Naišao sam i danas na to prezime, pa me interesuje jesu li to isti