Порекло презимена Гојнић

12. јун 2022.

коментара: 0

Презиме Гојнић присутно је у Црмници, у Старој Црној Гори, у селу Доњи Брчели. Потичу од староседелачког братства Ранци.

Славе Ђурђевдан.

О постанку презимена Гојнић забиљежио је предање Илија Хајдуковић крајем прошлога или почетком овога вијека. Стари је — каже — био обичај да се сваке године носи пет вједара вина у цркву Св. Ђурац на Сојаку. То ураде Ранци, али им Дупиљани
вино замијене водом. Друге године пет брата Ранаца сачекају лопове и све их поубијају, па оду за Истру. Отац поће за синовима и задржи се код кнеза у Маинама. По повратку Маињани му дадну дјевојку Гојану за жену и по њој се касније братство прозове Гојнић.
По другом предању један од исељених синова, по имену Гојин, задржао се у Херцеговини и вратио се у Црмницу. По њему се, кажу, прозвало братство. Y турском кдефтеру из 1521. Брчело се наводи са 48 домаћинстава, али се мећу њима не сријета ниједно име које би подсјећало на данашње презиме. Такоће га нема ни међу исељеним Брчељанима у Истри, гдје се сријетају од средине XVIII вијека. Братство броји данас тринаест пасова. Према ближим прецима дијели се на три огранка: Гаћане, Алексиће и Радовиће.

Генетичко порекло:

На основу резултата једног тестираног мушког припадника овог рода сазнали смо да Гојнићи припадају хаплогрупи R1b-L23. Више о резултату прочитајте ОВДЕ.

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.