Poreklo prezimena Gojnić

12. jun 2022.

komentara: 0

Prezime Gojnić prisutno je u Crmnici, u Staroj Crnoj Gori, u selu Donji Brčeli. Potiču od starosedelačkog bratstva Ranci.

Slave Đurđevdan.

O postanku prezimena Gojnić zabilježio je predanje Ilija Hajduković krajem prošloga ili početkom ovoga vijeka. Stari je — kaže — bio običaj da se svake godine nosi pet vjedara vina u crkvu Sv. Đurac na Sojaku. To urade Ranci, ali im Dupiljani
vino zamijene vodom. Druge godine pet brata Ranaca sačekaju lopove i sve ih poubijaju, pa odu za Istru. Otac poće za sinovima i zadrži se kod kneza u Mainama. Po povratku Mainjani mu dadnu djevojku Gojanu za ženu i po njoj se kasnije bratstvo prozove Gojnić.
Po drugom predanju jedan od iseljenih sinova, po imenu Gojin, zadržao se u Hercegovini i vratio se u Crmnicu. Po njemu se, kažu, prozvalo bratstvo. Y turskom kdefteru iz 1521. Brčelo se navodi sa 48 domaćinstava, ali se meću njima ne srijeta nijedno ime koje bi podsjećalo na današnje prezime. Takoće ga nema ni među iseljenim Brčeljanima u Istri, gdje se srijetaju od sredine XVIII vijeka. Bratstvo broji danas trinaest pasova. Prema bližim precima dijeli se na tri ogranka: Gaćane, Aleksiće i Radoviće.

Genetičko poreklo:

Na osnovu rezultata jednog testiranog muškog pripadnika ovog roda saznali smo da Gojnići pripadaju haplogrupi R1b-L23. Više o rezultatu pročitajte OVDE.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.