Порекло презимена Сјеклоћа

19. јуна 2022.

коментара: 0

Братство Сјеклоћа потиче од Сава, другог сина Вука Раслапчевића. Има их у Добрском Селу 25 домова (осим тога у Добрској Жупи 4 куће), а деле се на две гране: “Горњу Кућу” и “Доњу Кућу” (каже се за неку породицу да је “од Горње Куће” или “од Доње Kуће”), а свака од њих на по два огранка. И они броје до првога претка, Ратка, обично по 16 пуних пасова. Њихових исељеника има на Цетињу, на острву Врањини, у Лимљавима (у Црмници), у Подгорици, у Никшићу, у Београду и y Војводини.

О томе, како су добили назив Сјеклоће, прича се овако. Кад је Вук Раслапчевић био једном на скупу са Добрљанима, чује, да га неко зове из свега гласа у помоћ. То је био Михаљевић са Цеклина, коме је Вук Вељебрк Брђанин потерао стоку. Вук са синовима и са друговима потеци за Вељебрком и његовом четом, стигни га на Ћепачу и посеци и Вељебрка и сву му чету једнога по једнога. У тој се сечи особито одликовао Вуков син Саво, који је посекао и Вука Вељебрка. По томе га и прозову “Сјеклоћа” (од сјећи), а место на коме је била сеча зове се и данас Сјеклоћина Плоча и Сјеклоћин До.

Сјеклоће славе Св. Агатоника.

Генетичко порекло:

С обзиром да братство Сјеклоћа припада роду Горевука (или Горњевука, у новије време) из Ријечке Нахије, највероватније припадају хаплогрупи R1a (судећи према резултату Сјеклоћама блиских припадника рода Шоћ). O генетичком пореклу више прочитати ОВДЕ.

Више о братствима Добрског Села прочитајте ОВДЕ.

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.