Poreklo prezimena, selo Landovica (Prizren)

12. april 2022.

komentara: 0

Poreklo prezimena naselja Landovica, opština Prizren. Prema knjizi Metohija III, Milenko S. Filipović “Beleške o naseljima i poreklu stanovništva”. Izdanje Službeni glasnik i SANU 2021. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Osnovne napomene.

Po predanju, bilo je neko veliko selo na prostoru gde su sada naseljenici, sve do sela Tupeca. Priča se da je tu bilo 70 kuća i da ih je pomerila čuma. Po šumi ima rupa gde su se sklanjali od čume i spasli su se oni koji su bili izbegli iz sela. Kad je morila kuga, u selu su živeli Arbanasi i njihove čifčije i jedna mahala se zvala Beglerska mala. Posle se obnovilo selo u šumi sa 5–6 kuća. Na staro hrišćansko stanovništvo u selu podseća ime Markove češme.

Bok Tuša od plemena Kčira, sada u Veleži, pričao mi je 1940. da su njegovi proveli u Landovici oko 70 godina i tu su bili do pre 33 godine. Kad su oni došli u Landovicu, a oni su bili prvi katolici Arbanasi koji su došli, tu su zatekli 12 domova čifčija muslimana Gorana. Međutim, muslimani Arbanasi ne znaju ili neće da znaju ništa o tim Goranima. Kčire su došle u Landovicu na Skivjana, gde su živeli oko 40 godina.

Rodovi.

Arbanasi.

-Gaš (4 dom.).

-Tsač (3 dom.).

-Krasnići (4 dom.).

-Bitič (2 dom.). Došli su u Landovicu iz Špinadije pre nekih 40–50 godina (došao Uk Čareti), a starinom su iz sela Čareta ili Ćereta u plemenu Bitiču.

-Hoti: Asanović Đema (1 dom.) je došao iz Pirana.

-Marina (1 dom.) su prešli iz sela Godena u Hasu pre 20 godina.

-Beriši (1 dom.) su došli iz Brestovca.

-Zećirović Ibiš (1 dom.) je iz Leskovca.

-Ajetovići (1 dom.) su takođe izbeglice iz Leskovca.

-Osmanagića (1 dom.). Otac Jusuf došao je iz Kalisa u Ljumi.

-Braimović Alil (1 dom.) je došao pre 20 godina iz Krajka u Hasu.

Cigani.

  1. godine bilo je više od 10 porodica muslimanskih Cigana.

Srbi naseljenici:

-Paunković Ljuba (1 dom.), doseljen iz Toplice.

Neki od naseljenika koji su dobili zemlju u Tupecu počeli su da grade kuće u Landovici.

IZVOR: Prema knjizi Metohija III, Milenko S. Filipović “Beleške o naseljima i poreklu stanovništva”. Izdanje Službeni glasnik i SANU 2021. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.