Порекло презимена, село Ландовица (Призрен)

12. април 2022.

коментара: 0

Порекло презимена насеља Ландовица, општина Призрен. Према књизи Метохија III, Миленко С. Филиповић “Белешке о насељима и пореклу становништва”. Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Основне напомене.

По предању, било је неко велико село на простору где су сада насељеници, све до села Тупеца. Прича се да је ту било 70 кућа и да их је померила чума. По шуми има рупа где су се склањали од чуме и спасли су се они који су били избегли из села. Кад је морила куга, у селу су живели Арбанаси и њихове чифчије и једна махала се звала Беглерска мала. После се обновило село у шуми са 5–6 кућа. На старо хришћанско становништво у селу подсећа име Маркове чешме.

Бок Туша од племена Кчира, сада у Вележи, причао ми је 1940. да су његови провели у Ландовици око 70 година и ту су били до пре 33 године. Кад су они дошли у Ландовицу, а они су били први католици Арбанаси који су дошли, ту су затекли 12 домова чифчија муслимана Горана. Међутим, муслимани Арбанаси не знају или неће да знају ништа о тим Горанима. Кчире су дошле у Ландовицу na Скивјана, где су живели око 40 година.

Родови.

Арбанаси.

-Гаш (4 дом.).

-Тсач (3 дом.).

-Краснићи (4 дом.).

-Битич (2 дом.). Дошли су у Ландовицу из Шпинадије пре неких 40–50 година (дошао Ук Чарети), а старином су из села Чарета или Ћерета у племену Битичу.

-Хоти: Асановић Ђема (1 дом.) је дошао из Пирана.

-Марина (1 дом.) су прешли из села Годена у Хасу пре 20 година.

-Бериши (1 дом.) су дошли из Брестовца.

-Зећировић Ибиш (1 дом.) је из Лесковца.

-Ајетовићи (1 дом.) су такође избеглице из Лесковца.

-Османагића (1 дом.). Отац Јусуф дошао је из Калиса у Љуми.

-Браимовић Алил (1 дом.) је дошао пре 20 година из Крајка у Хасу.

Цигани.

  1. године било је више од 10 породица муслиманских Цигана.

Срби насељеници:

-Паунковић Љуба (1 дом.), досељен из Топлице.

Неки од насељеника који су добили земљу у Тупецу почели су да граде куће у Ландовици.

ИЗВОР: Према књизи Метохија III, Миленко С. Филиповић “Белешке о насељима и пореклу становништва”. Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.