Порекло презимена, насеље Пиране (Призрен)

12. април 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Пиране, општина Призрен. Према књизи Метохија III, Миленко С. Филиповић “Белешке о насељима и пореклу становништва”. Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Основне напомене.

Године 1940. у селу су живели само муслимански Арбанаси и Цигани. Међутим, y Шпинадији има католика Арбанаса, који су некада, али не тако давно, живели y Пирану, на пример Hya Ника, сада y Шпинадији.

A још пре тога било је y селу православних Срба: y Призрену живи (1940) жандармеријски наредник Ђорђе, родом из Пирана. Некада је y селу била црква св. Арханђела, од које се још познају темељи, а један потес и сада се зове Мас Кишес (тј. Иза Цркве). Камен од цркве је употребљаван за градњу Саитове воденице у селу. Када је католик Зеф Марка Зеф био на вежби у Ђаковици, командир његове чете у Радничком батаљону, Србијанац, казивао му је да су његови стари из Пирана. Отац Младена Ђорђевића живео је у Смаћу па у Пирану, одакле се иселио због насиља. Био је власник пола воденице у Пирану. Сматра се да је у овом селу добра земља и да је то привукло претке данашњих Арбанаса у селу.

Родови.

Арбанаси.

-Шаља (10 дом.). Изгледа да су они дошли у село први од Арбанаса, а после њих Тсач. И једни и други су дошли пре четири појаса. Недавно се једна потурчена породица Шаљана одселила у Призрен (Селфер Ћамиловић).

-Елшан — Тсач (14 дом.) су дошла у Пиране из Вранића и сви у селу су постали од једне куће, сви су једна „влазнија“ .

-Краснићи (1 дом.) су дошли у Пиране из Нибала.

-Марина или Соп (3 дом.).

-Битич (8 дом.). Од Битича Амза Саит је дошао пре 10 година из Милановића у Подримском срезу, породица Османа Аметовића из Хаса и зато се зову Хасјани.

-Гаш (2 дом.). Један од њих — бакалин Абаз Аслановић — је родом из Ђаковице.

-Љатифовић Далит (1 дом.) се доселио из Бљача пре 10 година.

Турци.

Још 1931. биле су у селу две турске породице, од којих је једна изумрла, а друга се преселила у Призрен.

Цигани.

Било их је 1940. године 15 домаћинстава. Сви су Мађупи и издају се већином за Берише и Гашане. Две породице веле да су Битичи. Дошли су у село као слуге, и неки 1940. имају своје куће.

ИЗВОР: Према књизи Метохија III, Миленко С. Филиповић “Белешке о насељима и пореклу становништва”. Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.