Poreklo prezimena, selo Krajpolje (Ljubinje)

17. januar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Krajpolje, opština Ljubinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, vode i klima.

Selo se nalazi na jugoistočnoj strani od Ljubinja 5 km. daleko, a pri kraju Ljubinjskog Polja, nad morem 455 m.

Nema nigdje žive vode, već se pije iz čatrnja.

Klima je jednaka kao i u ostalim selima oko polja. Vrijeme je snijegu od Nikolja do Trivunjadne. Može biti debeo do koljena, a zadrži se 12—15 dana, rijetko 3 nedjelje.

Zemlje i šume.

Selo ima dovoljno zemlje za obrađivanje, a ova se uglavnom nalazi ispod sela i po polju. najviše su njive Podvornice i na njima se sije pšenica, raž, ječam, kukuruz i strmno proso a sadi se duvan. Ispaše ima vrlo malo i nalazi se oko sela 1 km. daleko. Šume ima po ogradama a y ostaloj paši vrlo slabo. Samo su se trojica iskupila, a ostali su kmetovi, ali imaju i svoje zemlje. Svi su kmetovi prije davali agama polovinu, a danas neki daju polovinu, a neki trećinu. Svi daju trećinu od duvana, pošto se izvadi desetina.

Tip i ime sela.

Krajpolje je zbijenoga tipa i u njemu nema ni mahala ni džemata. Sve su kuće blizu i bez reda razmještene. U Krajpolju ima svega 17 kuća. Krajpolje je od starine izgonilo svoju stoku na Zelengoru. Na ovu kao i na druge planine izgonili su Humnjaci kao i Rudinjani svoju stoku i tamo je nasli, a podjesen zgonili u humnija mjesta, a to i danas čine. Ima i pobravičara, koji daju stoku Nevesinjcima na mlijeko. U tome slučaju Nevesinjca Humnjak naziva Srbjakom.

Selo Krajpolje dobilo je ime po svome položaju tj. leži krajem polja.

Poreklo stanovništva.

Prije naseljenja današnjih porodica živio je u Krajpolju Zotović, a imao je tu i u Ljubinju kulu. Njemu je pripadalo donje Krajpolje tj. donje Podvornice, a gornje je kupio Serdarević od Bakibegovića za zobnicu pleta. Zotovića kula i danas se dobro održala u Krajpolju. Od porodica koje danas žive u Krajpolju, najstariji je Ćuk. U ovo selo došao je nazad 150 god. pradjed današnjih iz Ljubomira zbog tjeskobe, na Serdarevića čitluk.

-Kozići su od Vujadinovića ispod brda Ohmutića na malom Grahovcu (sad C. Gora). Odatle je došlo šest brata i nastane se najprije na Bančiće. Zbog toga što su opljačkali Deli Bulu na Predolju morali su bježati najprije u Dalmaciju pa onda u Skadar. Otuda se presele opet na Bančiće, a odatle ovamo prije 135 godina.

-Topalović (1 kuća) doselio je s Hrguda iznad Stoca na Serdarevića čitluk.

-Krunić je doselio prije 85. godina iz Muhareve ljuti (Popovo) i zvao se Muharica.

-Toholj je doselio u Krajpolje iz Ljubinja također na čitluk.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.