Порекло презимена, село Крајпоље (Љубиње)

17. јануар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Крајпоље, општина Љубиње – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, воде и клима.

Село се налази на југоисточној страни од Љубиња 5 км. далеко, а при крају Љубињског Поља, над морем 455 м.

Нема нигдје живе воде, већ се пије из чатрња.

Клима је једнака као и у осталим селима око поља. Вријеме је снијегу од Никоља до Тривуњадне. Може бити дебео до кољена, а задржи се 12—15 дана, ријетко 3 недјеље.

Земље и шуме.

Село има довољно земље за обрађивање, а ова се углавном налази испод села и по пољу. највише су њиве Подворнице и на њима се сије пшеница, раж, јечам, кукуруз и стрмно просо а сади се дуван. Испаше има врло мало и налази се око села 1 км. далеко. Шуме има по оградама а y осталој паши врло слабо. Само су се тројица искупила, а остали су кметови, али имају и своје земље. Сви су кметови прије давали агама половину, а данас неки дају половину, а неки трећину. Сви дају трећину од дувана, пошто се извади десетина.

Тип и име села.

Крајпоље је збијенога типа и у њему нема ни махала ни џемата. Све су куће близу и без реда размјештене. У Крајпољу има свега 17 кућа. Крајпоље је од старине изгонило своју стоку на Зеленгору. На ову као и на друге планине изгонили су Хумњаци као и Рудињани своју стоку и тамо је насли, а подјесен згонили у хумнија мјеста, а то и данас чине. Има и побравичара, који дају стоку Невесињцима на млијеко. У томе случају Невесињца Хумњак назива Србјаком.

Село Крајпоље добило је име по своме положају тј. лежи крајем поља.

Порекло становништва.

Прије насељења данашњих породица живио је у Крајпољу Зотовић, а имао је ту и у Љубињу кулу. Њему је припадало доње Крајпоље тј. доње Подворнице, а горње је купио Сердаревић од Бакибеговића за зобницу плета. Зотовића кула и данас се добро одржала у Крајпољу. Од породица које данас живе у Крајпољу, најстарији је Ћук. У ово село дошао је назад 150 год. прадјед данашњих из Љубомира због тјескобе, на Сердаревића читлук.

-Козићи су од Вујадиновића испод брда Охмутића на малом Граховцу (сад Ц. Гора). Одатле је дошло шест брата и настане се најприје на Банчиће. Због тога што су опљачкали Дели Булу на Предољу морали су бјежати најприје у Далмацију па онда у Скадар. Отуда се преселе опет на Банчиће, а одатле овамо прије 135 година.

-Топаловић (1 кућа) доселио је с Хргуда изнад Стоца на Сердаревића читлук.

-Крунић је доселио прије 85. година из Мухареве љути (Попово) и звао се Мухарица.

-Тохољ је доселио у Крајпоље из Љубиња такођер на читлук.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.