Poreklo prezimena, selo Gleđevci (Ljubinje)

13. januar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Gleđevci, opština Ljubinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšti deo.

Javta se sastoji iz više sela, koja su zauzela manje karsne utoleglice u karsnoj zaravni na SI od G. Hrasna. Premilovo Polje u osoju Drenove Glavice; Mrkalji su u prisoju Manjine Gradine; Pirići su sjevernije u manjem udubljenju: Čumeljaci su u Prisoju, a Risnik u osoju brda Risnika, Duboka je na vali između Stražnice i Gradine, a Riđica je ispod M. Stražnice i to jednim dijelom sa zapadne a polovinom ispod prisojne strane. Pojedina su sela na visinama između 550 i 600 metara.

Vode i zemlje.

Voda je u svima selima sama kišnica iz čatrnja i lokava.

Zemljište jako skaršćeno pa je javta vrlo oskudna s oraćom zemljom, koja je razbacana po vrtačama i dolovima. Ispaša ima više, jer je gotovo cio udut pod pašnjakom.

Tip sela i nazpvi zaseoka..

Gleđevci imaju tip naselja razbijena u manje raznovrsno razbacane i udaljene grupe kuća, u kojima su kuće različito zbijene. Cijela javta zauzima prostor čija dužina iznosi najmanje šest kilometara, a širina tri do četiri.

U selu ima svega 60 kuća, od kojih su u Premilovcima 8, u Mrkaljima 7, u Pirićima 2, u Čumeljacima 6, u Risniku 10, u Dubokoj 14, a u Riđici 10 kuća.

Ime Gleđevci izvode od Gleđa, čovjeka koji je ovdje živio. Za Premilova Polje priča se da je prozvato po imenu nekakva Premila koji je tu živio. Mrkalji su prozvati po istoimenoj porodici, koja je tu negda živjela i uz kugu samrla. Čumeljaci i Pirići nazvati su po istoimenim porodicama, od kojih Pirića i sad ima u Stocu. Risnik se prozvao po brdu Risniku. Riđica vele dolazi od riđe zemlje.

Starine u selu.

Imaju grčka groblja na dva mjesta i to: kod Premilova Polja, gdje ih ima oko 50 komada; tu ima i stari natpis koji je nečitak. Drugo je „grčko groblje“ kod Duboke i to kod Obradojeva Dola. Pod Mrkaljima se nalaze tri velika i vrlo stara krsta i na jednom od njih stoji ovaj kratak natpis: ase leži raška, na drugom krstu još kraće: ase leži. . . Gradina ima više i za njih nije vezano nikakvo predanje. Misli se da je negda i crkva postojala u Premilovu Polju.

Poreklo stanovništva.

Starih kućetina ima u svima selima. Porodice koje su tu negda živjele pa samrle ili se raseljavale, jesu:

-Radanovići, čiji su potomci u Dabru Radani,

-Mrkalji, Pirići i Čumeljaci.

U Dubokoj se spominje nekakav knez Derikobila, čije su omeđine na mjestu Oborine.

Starinci su ove porodice:

-Premilovci (3 k.) potiču od Premila koji je imao brata Radana i od koga su raseljeni Radanovići. Vrlo su stari i davno su se „isturčili“.

-Malje (1 k),

-Tica (1 k) i:

-Benani (4 k) takođe su starinci Muhamedove vjere. Malje se, vele, negda zvao Bermančić.

-Bašići su stari u Čumeljacima, prije su se zvali Vučjacima, a u Čumeljacima im se staro naselje i zove Vučje Kućetine i oni su Muslimani.  Za:

– Vladaviće se priča, da potiču od od vladičina momka i da su i oni vrlo stari.

-Štete su, kako vele, od porodice Veledara koja je negda živjela u Ćukovcima, mahali sela Pocrnja, odakle su veoma davno na miraz odselili u Duboku.

-Brklja je starinom iz Orašja u Popovu, a dodigao je davno na miraz.

-Spahići su nepoznatog porijekla, Muslimani.

-Bajčić je starjenik iz Trnčine, prešao u Koteze, pa u Gleđevce prije 80 gocina, Musliman.

-Festići su, vele, starinom iz Smokovljana u Dalmaciji; otuda je njihov predak vrlo davno uskočio i „poturčio“ se. Ima ih i na Bančićima i od ovih su neki odselili na Kličkovinju.

-Rudan je starosjedilac. Od pravoslavne porodice Rudana, koja živi na Bančićima i u Nevesinju. Sve su ovo Muslimani.

Od pravoslavnih su najstariji:

-Dutine iz obližnjeg sela Pocrnja a iz mahale Dlanac, gdje im je predak prešao prije 60 godina. Slave Sv. Savu.

-Bobalj je od Bobalja s Bančića, ovdje kupio čitluk. Slavi Đurđevdan.

-Ružići su s Poplata u srezu stolačkom. Oni su više „travari“. Pogradili su kuće ali po svu godinu ne stoje u selu. Slave Jovanjdan.

-Rudani (4 k) su s Bančića. Slave Đurđevdan.

-Marići (8 k) su starinom iz Velje Međe, a najprije su predigli u Burmaze, gdje ih ima više kuća, na u Riđicu prije 60 godina. Tako isto, i:

-Benderi su odakle i Marići, i oni su travari i skorašnji doseljenici. Služe Svetog Alimpiju.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.