Poreklo prezimena, selo Ivica (Ljubinje)

3. januar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Ivica, opština Ljubinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, vode i zemlje.

Ivica (na apsolutnoj visini od 660 do 700 met.) se dijeli na Donju (sjevernu) i Gornju (južnu) Ivicu. Zemljište na kome su kuće udubljeno je i opkoljeno brdima i glavicama.

Vodu piju iz čatrnja, kojih ima svega sedam. Na granici ivičkog i krtinjskog uduta živa je voda Slavljan.

Glavna je zemlja selu odmah do kuća, a manjih komada ima po ispašama. Prostori su za ispaše veliki i pružaju se na sve strane okolo sela do granice bilećskog kotara. Pašnjaci su i sad neizdijeljeni, i svi se seljani jednako služe njim. Ograda ima i postale su iza okupacije. Seljaka ima i slobodnih i kmetova.

Tip sela i starine.

Gornja Ivica je od Donje daleko do 1 sahat, a rastavljaju oraće zemlje i brdo Gradina. U oba dijela su kuće prilično razdaleko i dale su u manje srodničke čoporiće. Ovi su čopori razdaleko 150–400 m. a kuće su 30–80 metara. U selu ima svega 44 kuće.

Ljeti izdižu samo nekolicina na planinu u Vitu Baru i na Zelengoru.

Priča se da je y Crkvinama na Ilijinu Brdu negda bila crkva. Jugoistočni vrh Ilijina Brda zove se Gradina. Na Stražnici bio je vele nekad šanac. „Grčka groblja“ ima na četiri mjesta. Jedno je u Glavicama, drugo u Jokovoj Ogradi, treće u Trepetljikama, a četvrto u groblju Donje Ivice. Ima i tragova od starih kućetina.

Poreklo stanovništva.

Negda su ovdje živjeli: Boturi čijih potomaka ima u Vođenima i Mostaru, Dursuni su ovdje izumrli. U Donjoj Ivici spominju se Muslimani:

-Paradžici, Nenkovci i Mirosavići.

Naselje je staro u obje Ivice. Današnje je stanovništvo većinom doseljeničko, a samo su:

-Vrtikape, Bulabije i Kalajdžići (14 kuća) kao jedno bratstvo vrlo su stari. Drži se da potiču od izumrlih u selu Nenkovaca. S njima su rod u Kruševici Lučići. Slave Đurđevdan.

-Lugonje (11 k.) su starinom iz Pive u Crnoj Gori, i kao da su se zvali Miroslavići. Predak im je doselio još u 18 vijeku. Slave Đurđevdan.

-Slijepčevićima dovode starinu od Gacka(?) odakle im je predak došao prije 140 godina. Slave Đurđevdan.

-Dangubići su iz Dola u bilećkom kotoru došao prije 90 godina. Slave Aranđelovdan.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.