Порекло презимена, село Диклићи (Требиње)

25. децембар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Диклићи, општина Требиње – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

У нахији Бобанској, а на ивици Дебелог Луга, у осоју под главицом Пелијешом с обје стране жељезничке пруге. Село пије воду из чатрња, којих има седам.

Земље и шуме.

Диклићи су као и друга околна села оскудни с ораћом земљом. Земља није груписана него разбацана свуд по испашама а у мањим комадима. Осим тога ни земља се не одликује добрим родом. Најбоље успијева дуван.

Испаша је селу са сваке стране на сјевер по Дебелом Лугу до карванског пута, а јужно по многим главицама. Мален је дио приватних пашњака и то ограде око долова а у новије вријеме су ограђене. Много већи је дио сеоска заједница.

Тип села.

Диклићи су село збијенога типа, нема ни махала ни чопора. Све су куће густе и без реда размјештене. Збијеност је настала једино због диобе породичне. У селу живе само Пичете 10 кућа.

О имену села Диклића не постоји никаква прича.

Старине у селу.

Код Диклића у сеоском гробљу имају двије грчке гробнице, а осим тога ту имају и два висока побјена камена, али ни стогодишњи старци о њима не знају ништа. Око села на четири мјеста има трагова од ранијег насеља. Тако се једно насеље зове већ спомињати Прибјеновићи на тромеђи диклићског, рапћанског и лучничког худута. Ту има више старих и у сушицу омеђина. Има стара чатрња и локва Coha. He зна се ни ко је нити кад је ту живио. Друге старе омеђине су у Печеницама. Ту има само 2—3 омеђине, и причају да су у њима некад живјела породица:

Порекло становништва.

-Пикуле. Шиљеговице су старе омеђине близу великог караванског пута. Не зна се ни ко је ни кад је ту живио. У Петрову Долу сјеверно од села има такође старих кућетина; у њима су некад живјели:

-Лукнаши на врло давно некуд отишли. На главици Црквици има трага од зидова у сушицу и то зову Црквина. Прича се да је била црква. За све Бобоне највише је пута држан расјек под Диклићима, а каткад и под Жаковом.

Стари Јован Пичета од 99 год. вели да је Пичетама старина баш у Диклићима; да су имали свагда своје земље. Старо им је презиме Лучићи, а тако се и у читули пишу, само их свак првим именом зове. Кад су, вели речени старац, овуда сењски ускоци чету водили и робље Одводили тада су и преци данашњих Пичета изводили робље Сењанима на Церово Почивало јужно од села. Пичета има у Мостару, куд су отишли прије 120 г0д., а има их и у Русији. Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР:  Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.