Poreklo prezimena, selo Rapti Bobani (Trebinje)

19. decembar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Rapti Bobani, opština Trebinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

U nahiji Bobanima, u brdskom kraju s lijeve strane Trebišnjice s visinom od 360 metara. Selo je u dubokoj vali, opasanoj sa svih strana brdima i glavicama. Kuće su se povile gotovo u polukrugu oko one vale u prisoju.

Nema žive vode nego je kišnica u čatrnjama i lokvama.

Zemlje i šume.

Nemaju dovoljno oraće zemlje, većina je zemlje pod selom, odmah do kuća, i dalje od sela. U Pribjenovićima i u Debelom Lugu. Ispaše su svud oko sela po glavicama.

Tip sela.

Selo dosta zbijenog tipa. Kuće su se povile oko oraćih zemalja u polukrugu. Obični je razmak između pojedinih kuća 40—60 m., a u srodničkim čoporićima i kuće su bliže 10–20 metara.

Selo je vrlo davno imalo staje u Turici, pa im pritisli Resulbegovići prije 180 godina. Danas nemaju ni staja ni planine.

Starine u selu.

Od starina u ovom selu ima: Grčko Groblje sa 15 stećaka kod seoske crkve, neki su uzidani u zid oko crkve i u samu crkvu; a zatim Gradina, od koje su sačuvane same zidine. Na istom mjestu prije 200 i više godina tu je stajala straža senjskih uskoka. I na Ćetkovoj Gradini ima takođe širokih zidina, u sušicu zidanih. Ne zna se kad su zidane ni ko ih je zidao. Na Podu kod Radovanj Doline ima jedna gomila, a tu se nalaze i ostaci zemljanog posuđa – lončine. Na granici rapćanskog, lučničkog i diklićskog huduta ima jedno staro selište i zovu ga Pribjenovići. Niti se zna ko je ni kad je tu živio niti kad je opustjelo. U Debelom Lugu a uz Meljavi Do imaju neke omeđine i tu su, vele, nekad živjeli Đuričići. Od porodica koje su nekad živjele spominju ove: Mitrinovići su pravoslavne vjere pa su neki odselili u Drijenjane u Popovu, a drugi u Ljubinje prije 70 godina gdje i sad žive Muslimani. Jahiju je davno istjerao Grebo, ali se ne zna kuda je otišao, a Grebo je odselio u Ljubinje prije 90 godina, i tamo ih ima.

Poreklo stanovništva.

U selu ima porodica kojima se ne zna za porijeklo a to su:

-Kardumi, Bijele i Makitan svega 7 kuća. Svi su jedno „tijesto“ i drže ih za starosjedioce. Njihova roda ima u Mostaru kud su davno otišli. Slave Đurđevdan.

-Đuričići 3 kuće. Njihovu starinu dovode iz Lisine, starog selišta između Žakova i Tulja. Vrlo davno prešli su iz Lisine u kućetine u Meljavom Dolu, a odatle još u prvoj polovini 18og vijeka u Rapti na Dučinu Vrtinu. Đuričiće drže za jednu od najstarijih porodica u Bobanima. Od njihova su roda u ranije doba bivali knezovi u Bobanima. Njihove porodice ima u Sarajevu, Nevesinju, Mostaru i Nikšiću, kud su se razmilili u 19–om vijeku. Slave Jovanjdan.

-Bokuni, 3 kuće. Oni su starinom iz Čopica u Bobanima, pa su predizali u Žabicu u srezu ljubinjskom a iz Žabice predak im je prešao prije 150 god. na Grebinu zemlju u Rapti. Slave Đurđevdan.

-Vujić 1 kuća. Njegova je starina u Dračevu u Popovu. Drže da su jedno pleme sa tamošnjim Bubama, Biskupima i Krasojevićima. I njihov je predak davno došao u Rapti, kako misle prije 150 godina. Vujića ima u Gabeli i Beogradu u Srbiji, kud su otišli prije 50–70 god. Slavi Jovanjdan.

IZVOR:  Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.