Poreklo prezimena, selo Jasenica (Čapljina)

18. decembar 2021.

komentara: 1

Poreklo stanovništva naselja Jasenica, opština Čapljina – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

U nahiji Bobanima, a u kraju što ga zovu Debeli Lug, s lijeve strane Trebišnjice, a u podnožju Oštrog Brda. Visina oko 270 m.

U selu nema žive vode, već je kišnica u čatrnjama i u lokvi. U seli ima samo 1 čatrnja, i dalje pored starog puta koja se zove Orguša. Uz Orgušu imaju još nekolike druge čatrnje kraj karvanskog puta a u razmaku od po sahata, koje je gradila, vele, neka djevojka iz Stoca kao zadužbinu. U selu ima i lokva koju zovu Jasenica,u Dolu Jasenici.

Zemlje i šume.

Radne zemlje vrlo malo i ta je jako razbacana u malim dolovima. Ispaše ima dosta samo je vrlo krševita, a ima i šume od lisnatog drveća. Ispaše su po brdima i glavicama jugozapadno od sela.

Tip sela.

Jesenica se dijeli u tri grupe kuća i to:

1) Jasenica i tu žive Milakovići 3 k. i Ružić 1 k.; drugi čopor je u dnu dola i tu žive Vlačići 3 k. i Gojšina 1 k.; Makljenovac i Zec 2 k. U Jasenici ima svega 10 kuća.

Starine u selu.

Od ostataka iz starine imamo:

1) Grčko Groblje. U današnjem seoskom groblju nalazi se 7–8 običnih poklopnica bez stećaka.

2) Selo zovu neke stare omeđine u blizini Jasenice. Tu imaju samo neke obzidine u sušici. Za ovo selište priča se samo, da su u njemu prije živjeli Milakovići, a prije 200 gocina da su ga napustili i zasnovali naselje na Prlovitoj Vlaci gdje i sad žive.

3) Dumnice. Još starije selište od Sela bilo je u selištu Dumnicama, gdje su negda živjeli Milakovići, pa su potom prešli u „Selo“ a iz sela u današnje naselje.

Poreklo stanovništva.

U selu su živjeli Čerečine, pa su otišli prije 130 godina u Dračevo u Popovu, gdje ih i danas ima. Dalje se znade da su po neko vrijeme živjeli:

-Basori i Kolak. Ima i danas u selu Basorevo gumno. Kolaci su predigli u Šumu u selo Hum, gdje i sad žive.

-Milakovići (3 kuće) i;

-Zečevi (5 kuća) jedno su bratstvo i vrlo su stari. O njima se priča samo to da su se najprije zvali Boškovići i da su stali u Dumnicama gdje ima starih omeđina u selu. Iza toga su predigli u Selo. Po prilici prije 200 godina jedan Milak je prešao i nastanio se na Prlovitu Vlaku, gdje i sad žive njegovi potomci, a drugi se nastanio u Makljenovcu čiji se potomci zovu: Zecovima. Neki im je predak još u 18 v. otišao u Mostar i tamo ih i sad ima, a bilo ih je i u Dubrovniku. I Dimitrije Milaković pisac istorije Crne Gore Od ovih je Milakovića. Starinu ove porodice dokazuje i to, što je imala svagda svoje zemlje. Milakovići i Zecovi slave Jovanjdan, 7 januara.

-Vlačići 3 kuće. Oni su starinom iz Riđana kod Nikšića. Prije su bili u Podglivlju. Iz Podgljivlja prešao je prije 150 godina Staniša u Police, a Mitra, Lazara i Šćepana dovela baba sobom u Čerečina u Jasenicu prije 95 god. zbog toga neki i sad Vlačiće zovu „Čerečinama“. Vlačića ima i sad u Policama, a odakle je jedan poodavno otišao u Metkoviće te mu potomci i sad tamo žive. Vlačići slave Jovanjdan.

-Gojšina 1 kuća; prešao je iz obližnjeg sela Gojšina prije 80 godina na Hadžibarjamovića čitluk. Slavi Tomindan.

-Ružić 1 kuća. On je iz Tvrdoša od tamošnjih Ružića, a udomazetio se u Milakovića prije 20 god. Slavi Jovanjdan.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. kolak

    Jovanjdan tj. Sv. JOVAN KRSTITELJ se proslavlja 2o. januara