Poreklo prezimena, selo Dračevo (Čapljina)

15. decembar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Dračevo, opština Čapljina – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Na jugoistočnoj ivici Gabeoskog Polja, na zaravnjenom i skaršćenom rtu, koji se pruža od ivice u pravcu prema Gabeli. Nema stalnih, dobrih vrela. Zimi piju vodu iz Neretve, a ljeti iz čatrnja.

Ostali podaci o selu.

Seljaci su svi kmetovi. Agi se obično plaća trećina. Ko daje četvrtinu taj ponešto izmećari. To se izmećarenje sastoji većinom u obrađivanju mobine. Age su Gavrani i Alihodžići iz Počitelja, Čafadarevići i Behmeni iz Stoca i Bašagići iz Nevesinja.

Tip sela.

Selo je razređena tipa. Izduženo je na rtastoj zaravni, u njemu ima 38 kuća. Ne zna se koje osnovao selo.

Poreklo stanovništva.

Stanovnici su mahom skori doseljenici, većinom su doselili u XIX vijeku. Najstariji su katolici Raič i Ćorići, zatim Bijelice i Brstine.

-Raiči starinom iz Hutova u Hrasnu. Cijelo Hutovo bilo je njihovo. Doselio im je pradjed zbog tjeskobe. Ima ih u Doljanima, u Kamenoj kod Nevesinja, Rotimlji, Prenju a zatim rasutih po Bosni i oko Ljubuškog. Svi su ovi iz Hutova. Ovdje ih ima 7 kuća.

-Ćorići su doselili iz Kljenka u Hrasnu prije 100 godina. Ima ih u Bučićima kod Mostara i u Bijelom Polju. Od starina su imali imanja u Kljenku i ovdje, pa su se jedni Odvojili i prešli ovamo. Ovdje ih ima dvije kuće.

-Bijelice, njihov je djed doselio iz Pologoše kod Metkovića. Misle da su starinom iz Crne Gore Slave Vasiljevdan.

-Brstine su iz Ćetoljuba u Hrasnu. Došao im je djed prije 70 godina. Ima ih 3 kuće.

-Draško je prije 300 godina doselio iz Grahova u Crnoj Gori u Tasovčiće, pa je odatle prešao prije 18 godina u Dračevo. Slavi Šćepanjdan.

-Lojpuri znaju da su veoma davno doselili s Kolojani na čitluk. Ima ih 1 kuća.

-Mihaljević je starinom iz Popova iz Grmljani. Ovdje je došao iz Metkovića prije 25 godina. Ima ih 1 kuća. Slave Jovanjdan.

-Dedijer je starinom iz Rudina. Ovdje je došao iz Stoca prije 30 godina. Ima ih 1 kuća. Slave Ignjatijevdan.

-Dropić, katolik je prešao prije 7 godina iz Gabele. Ima ih 1 kuća. Djed katolika Dalmatina doselio je s Domanovića. Ima ih 4 kuće.

Otac katolika Andruna se doselio iz Domanovića. Ima ih 3 kuće.

Priča se da je djed katolika Bunoza doselio iz Dalmacije. Ima ih 2 kuće.

-Šumanov djed došao je iz Komina iza Opuzena. Ima ih 1 kuća.

-Jurice i Prnjići su iz Broćna, došli im pradjedi. Prvih ima 2, a drugih 3 kuće.

-Konculov je djed doselio od Graca kod Kleka. Ima ih 1 kuća.

-Vuletićev je djed iz Graca. Ima ih 1 kuća.

-Mišića djed je od Vrgorca. Ima ih 2 kuće.

-Sinanović, Ciganin, je iz Tasovčića, a starinom iz Dubrava.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.