Порекло презимена, село Грабовина (Чапљина)

15. децембар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Грабовина, општина Чапљина – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип насеља.

Село на југо–западу од Чапљине, јако разбијена типа, на кршевитој заравни. У селу двадесет и двије куће и седам породица. Дио села до Чапљине припада чапљинском Одсјеку а дио припада требижатском. Не зна се како је село постало.

Порекло становништва.

-Зуровци су старином из Крушевице у љубињском срезу. У Рабини су имали јесеништа, а Думош им је био планина. На јесеништима се посвађају с Турцима, убију једнога па се преселе у Стару Габелу, одатле се преселе на Дретељ, а из Дретеља у Чапљину, а из Чапљине у Грабовину. Има их у Мостару, а од њих су и Муслимани Зухрићи на Губавици. Има их 4 куће. Славе Јовањдан.

-Савићи су прије 40 година дошли из Жабице у љубињском срезу на зимницу и овдје остали. Има их 2 куће. Славе Јовањдан. – Јелчићи су Шкутори из Далмације. Не зна се да ли им је праг дјед дошао из Крвавца или Комина. Населио их је Али–паша Ризванбеговић. Има их 6 кућа

-Брајковиће је Али–паша преселио на читлук. Има их 5 кућа.

Али–паша је преселио и:

-Додиге из Броћна.

-Рашић је мало прије Али–паше доселио из Клобука у Бекији. Има их 1 кућа.

-За Веге не зна се одакле су. Има их 2 куће.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.