Порекло презимена, село Мало Поље (Мостар)

4. децембар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Мало Поље, општина Мостар – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

С десне стране извора ријеке Бунице. Сеоске су куће на ивицама брегова Бунице који бивају плављени.

Воде.

Осим Бунице нема других извора, па због тога граде уз куће чатрње.

Земље и шуме.

Сва је зиратна земља у пољу, које се од извора Бунице према извору Буне пружа и које Буница напушта па се једном епигенетском долином просијеца кроз брда према сјеверозападу. Већина сеоске земље и сад је агинска. Муслимани сељаци имали су још одавно своју земљу, а неки хришћани откупили су се послије окупације. Аги се даје половина и трећина, према томе даје ли ага кмету сјеме или не даје. Сеоска је земља необично родна. Рађа дуван, кукуруз и бостан.

Тип села.

Село има тип разбијен на мање махале. Има седам махала: Крч, Додигова Махала, Госпавића Махала, Кузманова Махала, Наврх Села, Орах, под Горицом. Те махале никад не чине групе, него мање или више збијене низове. У селу има 55 кућа. Станова ни планина својих немају. Љети дају стоку плаништацима на млијеко.

Старине у селу.

Око села има безброј римских и средњевјековних остатака, који су већ више пута описивани. Становници су муслимани и православни, сви су ијекавског наречја.

Родови.

-Берберовићи су старјеници у овоме селу.

-Чоловићи су однекле из Невесиња, побјегли прије 200 година од некаквих хајдука. Има их још у Мостару. Славе Јовањдан.

-Папиће је дотјерала рђа с Влаиње у Рудинама. Славе Лучиндан.

-Преради су од братства Вујовића из Пререца у Рудинама. Славе Никољдан.

-Капори су поријеклом из Мириловића, били су хајдуци, па се овдје настанили. Славе Јовањдан.

-Салчини Муслимани су дошли из Полога код Блата Мостарскога.

-Госпавићи су од братства Јокановића у Требијовима код Требиња. Славе Шћепањдан.

-Аџовићи су доселили из села Петровића у требињском котару. Побјегли због некакве казне зато што је њихово псето ујело некаквог Циганина. Славе Шћепањдан.

-Додизи су од породице Марића у Гомиљанима код Требиња.

-Кузмани причају да су поријеклом од Радослава Милорадовића из Житомишљића. Од истог су братства од православних Љољићи и Муслимани Опијачи из Дубрава.

-Спахалићи на Губавици били су спахије Милорадове, а Лизде из Станојевића у Дубравама били су његови звонари у Житомишљићу, а Свињари чували су његове свиње. Кузмани су се селили од једног села до другог, пошто су им Муслимани изотимали земљу, па су најпослије дуго живјели у Гнојницама, а одатле их мајка као сирочад преведе у Мало Поље. Славе Никољдан.

-Бјеловићи Муслимани су дошли из Бјеловића у љубињском котару због сиромаштва.

-Антићи су доселили Однекле из невесињског среза. Славе Ђурђевдан.

-Бановићи су прије кратког времена дошли из Ортијеша због сиромаштва.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.