Poreklo prezimena, selo Malo Polje (Mostar)

4. decembar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Malo Polje, opština Mostar – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

S desne strane izvora rijeke Bunice. Seoske su kuće na ivicama bregova Bunice koji bivaju plavljeni.

Vode.

Osim Bunice nema drugih izvora, pa zbog toga grade uz kuće čatrnje.

Zemlje i šume.

Sva je ziratna zemlja u polju, koje se od izvora Bunice prema izvoru Bune pruža i koje Bunica napušta pa se jednom epigenetskom dolinom prosijeca kroz brda prema sjeverozapadu. Većina seoske zemlje i sad je aginska. Muslimani seljaci imali su još odavno svoju zemlju, a neki hrišćani otkupili su se poslije okupacije. Agi se daje polovina i trećina, prema tome daje li aga kmetu sjeme ili ne daje. Seoska je zemlja neobično rodna. Rađa duvan, kukuruz i bostan.

Tip sela.

Selo ima tip razbijen na manje mahale. Ima sedam mahala: Krč, Dodigova Mahala, Gospavića Mahala, Kuzmanova Mahala, Navrh Sela, Orah, pod Goricom. Te mahale nikad ne čine grupe, nego manje ili više zbijene nizove. U selu ima 55 kuća. Stanova ni planina svojih nemaju. Ljeti daju stoku planištacima na mlijeko.

Starine u selu.

Oko sela ima bezbroj rimskih i srednjevjekovnih ostataka, koji su već više puta opisivani. Stanovnici su muslimani i pravoslavni, svi su ijekavskog narečja.

Rodovi.

-Berberovići su starjenici u ovome selu.

-Čolovići su odnekle iz Nevesinja, pobjegli prije 200 godina od nekakvih hajduka. Ima ih još u Mostaru. Slave Jovanjdan.

-Papiće je dotjerala rđa s Vlainje u Rudinama. Slave Lučindan.

-Preradi su od bratstva Vujovića iz Prereca u Rudinama. Slave Nikoljdan.

-Kapori su porijeklom iz Mirilovića, bili su hajduci, pa se ovdje nastanili. Slave Jovanjdan.

-Salčini Muslimani su došli iz Pologa kod Blata Mostarskoga.

-Gospavići su od bratstva Jokanovića u Trebijovima kod Trebinja. Slave Šćepanjdan.

-Adžovići su doselili iz sela Petrovića u trebinjskom kotaru. Pobjegli zbog nekakve kazne zato što je njihovo pseto ujelo nekakvog Ciganina. Slave Šćepanjdan.

-Dodizi su od porodice Marića u Gomiljanima kod Trebinja.

-Kuzmani pričaju da su porijeklom od Radoslava Miloradovića iz Žitomišljića. Od istog su bratstva od pravoslavnih Ljoljići i Muslimani Opijači iz Dubrava.

-Spahalići na Gubavici bili su spahije Miloradove, a Lizde iz Stanojevića u Dubravama bili su njegovi zvonari u Žitomišljiću, a Svinjari čuvali su njegove svinje. Kuzmani su se selili od jednog sela do drugog, pošto su im Muslimani izotimali zemlju, pa su najposlije dugo živjeli u Gnojnicama, a odatle ih majka kao siročad prevede u Malo Polje. Slave Nikoljdan.

-Bjelovići Muslimani su došli iz Bjelovića u ljubinjskom kotaru zbog siromaštva.

-Antići su doselili Odnekle iz nevesinjskog sreza. Slave Đurđevdan.

-Banovići su prije kratkog vremena došli iz Ortiješa zbog siromaštva.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.