Порекло презимена, село Краварево (Гацко)

4. децембар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Краварево, општина Гацко – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

На бријегу с десне стране Врањаче, а с лијеве од цесте Невесиње–Гацко. Положај са свих страна „отворен“, само са сјевера главицом Гајем „затворен“.

Воде.

Вода се пије из Врањаче, у новије вријеме граде се чатрње.

Земље.

Земља и сјенокоси већином на десној страни села. Свуда између њива има сјенокоса, а саме су ливаде у Осоју и Сјенокосима. Земља била сва агинска, али је сад откупљена у свих осим у Крстоја, који дају четири товара жита и 8 форинти. Куће су, дуж једног одсјека, поредане у правцу И–З.

Постанак села и родови.

О постанку сеоског имена није ништа познато. Данашњи становници нијесу засновали село. Прије сто и педесет година становала је овдје најстарија сеоска породица:

-Цвијетићи. Муслимани убили на његову имању Циганина, па су им за крвнину отели имања, а они се одселили у Трново (Босна), гдје и сад има њихових потомака. Док су још Цвијетићи живјели у селу прије 150 година доселили су:

-Дивљани из Бањана и то најприје у Грачаницу (гдје су се звали Голијани), па пошто им је ту због крварине пропала земља преселили су овдје. Њихов род су Голијани у Невесињу. Славе Јовањдан.

-Мастиловићи су због некакве „крварине“ побјегли прије 100 година из села Изгори под окриље аге Звиздића. И сад имају своје земље у Изгорима. Славе Мратиндан.

Одмах иза Мастиловића, прије 90 година, доселили су:

-Крстоји из Ћурева у Дрини, због тога што му је цијела фамилија примила ислам, који и сад живи у Ћуреву под именом Фурулије. Одавде се одселила у Изгори једна кућа, гдје и сад живи. Славе Ђурђедан.

Село је по свој прилици „закопане“ тј. засновано на десној страни Врањаче на мјесту Селиште. На три мјеста има „грчких“ гробница без икаквих натписа.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.