Poreklo prezimena, selo Kravarevo (Gacko)

4. decembar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Kravarevo, opština Gacko – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Na brijegu s desne strane Vranjače, a s lijeve od ceste Nevesinje–Gacko. Položaj sa svih strana „otvoren“, samo sa sjevera glavicom Gajem „zatvoren“.

Vode.

Voda se pije iz Vranjače, u novije vrijeme grade se čatrnje.

Zemlje.

Zemlja i sjenokosi većinom na desnoj strani sela. Svuda između njiva ima sjenokosa, a same su livade u Osoju i Sjenokosima. Zemlja bila sva aginska, ali je sad otkupljena u svih osim u Krstoja, koji daju četiri tovara žita i 8 forinti. Kuće su, duž jednog odsjeka, poredane u pravcu I–Z.

Postanak sela i rodovi.

O postanku seoskog imena nije ništa poznato. Današnji stanovnici nijesu zasnovali selo. Prije sto i pedeset godina stanovala je ovdje najstarija seoska porodica:

-Cvijetići. Muslimani ubili na njegovu imanju Ciganina, pa su im za krvninu oteli imanja, a oni se odselili u Trnovo (Bosna), gdje i sad ima njihovih potomaka. Dok su još Cvijetići živjeli u selu prije 150 godina doselili su:

-Divljani iz Banjana i to najprije u Gračanicu (gdje su se zvali Golijani), pa pošto im je tu zbog krvarine propala zemlja preselili su ovdje. Njihov rod su Golijani u Nevesinju. Slave Jovanjdan.

-Mastilovići su zbog nekakve „krvarine“ pobjegli prije 100 godina iz sela Izgori pod okrilje age Zvizdića. I sad imaju svoje zemlje u Izgorima. Slave Mratindan.

Odmah iza Mastilovića, prije 90 godina, doselili su:

-Krstoji iz Ćureva u Drini, zbog toga što mu je cijela familija primila islam, koji i sad živi u Ćurevu pod imenom Furulije. Odavde se odselila u Izgori jedna kuća, gdje i sad živi. Slave Đurđedan.

Selo je po svoj prilici „zakopane“ tj. zasnovano na desnoj strani Vranjače na mjestu Selište. Na tri mjesta ima „grčkih“ grobnica bez ikakvih natpisa.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.