Порекло презимена, село Длакоше (Билећа)

27. новембар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Длакоше, општина Билећа – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

У општини Врањским, у области Рудинама. Врањска престављају уздужно улегнуће правца ЈЗ–СИ, с висином од 744 до 900 м. У североисточном углу су Длакоше.

Воде.

Немају живе воде, а имају седам чатрња. Кад чатрње пресуше иду на Поникву у Дабар, сат и по даљине.

Клима.

Клима је блага, снијег остане од Божића до Благовијести.

Земље и шуме.

Зиратне земље немају доста. Има је око села и по брдима. Сјенокоше су слабе. Имају добре испаше и доста шуме по ближим брдима. Већином су чивчије, аге су имућнији сељаци из ближих села.

Тип села.

Куће су збијене у једну групу. Има 22 куће.

Свака кућа има станове у Ситници гдје љети граде торове и гноје њиве. Има сељака који имају и по два стана, један у Ситници други у Ковачевцу.

Прича се да су овдје некад становали Богдан и Баћо Драшковићи. У Ситници имају мјеста Богдан Дола и Баћевина. Један се дио истурчи и оде из села, а други самре од куге, и село остадо пусто.

Родови.

Прије сто година досели се са Засаде:

-Васиљевић, старином Вујовић. Има их који се зову Гавриловићима.

-Вујовићи су и Грбушићи чији се прадјед доселио из Тодорића, гдје се звао Попадић. Сви славе Никољдан. Овдје су становали и Церовине, па их протјера бег Љубовић.

-Милидраговићи су се доселили из ближег села Јасења. Мисли се да су старјеници, јер имају и своје и агинске земље. Славе Ђурђевдан, прислужују Ђурђиц.

-Миливојевићи су дошли из Долова у Милече, а одатле у Длакоше. Славе Никољдан, прислужују Св. Шпиридона.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографска студија“ у издању “Културно насљеђе” издавачке куће “Веселин Маслеша”, Сарајево, 1991. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.