Poreklo prezimena, selo Dlakoše (Bileća)

27. novembar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Dlakoše, opština Bileća – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

U opštini Vranjskim, u oblasti Rudinama. Vranjska prestavljaju uzdužno ulegnuće pravca JZ–SI, s visinom od 744 do 900 m. U severoistočnom uglu su Dlakoše.

Vode.

Nemaju žive vode, a imaju sedam čatrnja. Kad čatrnje presuše idu na Ponikvu u Dabar, sat i po daljine.

Klima.

Klima je blaga, snijeg ostane od Božića do Blagovijesti.

Zemlje i šume.

Ziratne zemlje nemaju dosta. Ima je oko sela i po brdima. Sjenokoše su slabe. Imaju dobre ispaše i dosta šume po bližim brdima. Većinom su čivčije, age su imućniji seljaci iz bližih sela.

Tip sela.

Kuće su zbijene u jednu grupu. Ima 22 kuće.

Svaka kuća ima stanove u Sitnici gdje ljeti grade torove i gnoje njive. Ima seljaka koji imaju i po dva stana, jedan u Sitnici drugi u Kovačevcu.

Priča se da su ovdje nekad stanovali Bogdan i Baćo Draškovići. U Sitnici imaju mjesta Bogdan Dola i Baćevina. Jedan se dio isturči i ode iz sela, a drugi samre od kuge, i selo ostado pusto.

Rodovi.

Prije sto godina doseli se sa Zasade:

-Vasiljević, starinom Vujović. Ima ih koji se zovu Gavrilovićima.

-Vujovići su i Grbušići čiji se pradjed doselio iz Todorića, gdje se zvao Popadić. Svi slave Nikoljdan. Ovdje su stanovali i Cerovine, pa ih protjera beg Ljubović.

-Milidragovići su se doselili iz bližeg sela Jasenja. Misli se da su starjenici, jer imaju i svoje i aginske zemlje. Slave Đurđevdan, prislužuju Đurđic.

-Milivojevići su došli iz Dolova u Mileče, a odatle u Dlakoše. Slave Nikoljdan, prislužuju Sv. Špiridona.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.