Četiri školska druga: Vojin Dimitrijević, Dragiša Kašiković, Slobodan Selenić i Aleksandar Ruvarac

27. avgust 2021.

komentara: 0

Školski izveštaji, koji su se redovno objavljivali u formi pregledne knjižice sa svim važnim podacima o radu škole u jednoj školskoj godini, jedan su od zanimljivijih izvora za rodoslovna istraživanja. Sadrže obilje podataka o ličnostima, nastavnicima i učenicima, o njihovom uspehu ali i neuspehu u školi. Objavljivani su naročito u periodu između dva rata, a taj lepi običaj nastavljen je i posle Drugog svetskog rata, da bi poslednjih decenija gotovo sasvim iščezao.

Prelistavanjem ovih knjižica često se dođe i do nenadanih podataka, naročito o poznatim ličnostima koje prvobitno nisu bile predmet istraživanja. Kako to izgleda najbolje svedoči sledeći primer. U izveštaju Druge muške gimnazije u Beogradu za školsku 1945/1946. godinu u jednom odeljenju pronašli smo imena četvorice đaka koji će docnije, svako u svojoj oblasti rada, napraviti više nego zapažene karijere. Moguće je da je u ovom razredu bilo još onih koji su se profesionalno ostvarili, ali imena su bila isuviše česta pa nismo hteli da spekulišemo.

Dragiša B. Kašiković (1932-1977)

Na spisku učenika prvog odeljenja trećeg razreda Druge muške gimnazije, za koje se navodi da su svršili razred, najpre smo uočili ime Dragiše B. Kašikovića. Reč je o čoveku koji će docnije biti na udaru komunističkog režima, zbog čega će napustiti zemlju i otići u Ameriku. Tamo je ostvario zapaženu karijeru u emigrantskim listovima, što ga je koštalo i života (ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima, a sumnja se da je to bilo delo UDBE). Dragiša Kašiković je rođen 9. avgusta 1932. u Hadžićima kod Sarajeva u porodici koja je dala još znamenitih ličnosti. Njegov otac Branko bio je sin Nikole Kašikovića, urednika lista “Bosanska vila”, jednog od najznačajnijih srpskih listova s prelaza dva veka (izlazio od 1885. do 1914. u Sarajevu). Majka Dragiše Kašikovića zvala se Nevenka, dev. Rakić. Dragiša Kašiković je u emigraciji krenuo stopama svog dede – u Čikagu je uređivao list “Sloboda”, a pokrenuo je još nekoliko listova. Ubijen je u noći između 18. i 19. juna 1977. u redakciji lista “Sloboda”. Zajedno sa njim je brutalno ubijena i njegova devetogodišnja pastorka Ivanka Milošević. Više o životnom putu Dragiše Kašikovića pročitajte OVDE, a samo još da navedemo da je 1994. godine u Beogradu ustanovljena “Nagrada Dragiša Kašiković”, koja se dodeljuje za doprinose u novinarstvu, publicistici, satiri i dramskoj umetnosti.

Slobodan Selenić (1933-1995)

Da je 3/1 odeljenje Druge muške gimnazije u Beogradu te školske 1945/1946. nešto na šta bi trebalo obratiti pomniju pažnju pokazalo je sledeće zanimljivo otkriće. U istim klupama sa Kašikovićem sedeo je i poznati srpski književnik Slobodan S. Selenić, autor čuvenih dela “Memoari Pere Bogalja”, “Pismo glava”, “Prijatelji”, “Očevi i oci”, “Timor mortis”, “Ubistvo s predumišljajem”. Selenić je rođen 7. juna 1933. u Pakracu. Njegov otac Sava je bio profesor, a majka Vera (dev. Podunavac) je poticala iz svešteničke porodice. Otac mu je bio i politički aktivan (u Samostalnoj demokratskoj stranci Svetozara Pribićevića), a pre rata u Beogradu je, zajedno sa suprugom Verom, osnovao i privatnu gimnaziju. Slobodan Selenić je preminuo u Beogradu 27. oktobra 1995. godine, a više o njegovoj karijeri pročitajte OVDE.

Vojin Dimitrijević (1932-2012)

Sledeće ime koje nam je upalo u oko na spisku učenika je bilo istaknuto (sa još trojicom učenika) podebljanim slovima, što je upućivalo da su u razredu postigli najbolji uspeh. Reč je o Vojinu B. Dimitrijeviću, koji će kasnije postati profesorom Pravnog fakulteta u Beogradu. Dimitrijević je rođen 9. jula 1932. godine u Rijeci. Njegov otac Branislav radio je u konzularnoj službi, a majka Zagorka (dev. Živanović) je bila profesorka. Vojin Dimitrijević je napravio više nego zapaženu akademsku karijeru, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Preminuo je u Beogradu 5. oktobra 2012. godine. Više o njegovoj karijeri pročitajte OVDE.

Aleksandar Ruvarac (1932)

Taman kad smo pomislili da je i ovo neverovatno da iz jednog školskog odeljenja u svet krenu tri docnije nacionalno poznate ličnosti, pojavila se i četvrta! Reč je o Aleksandru LJ. Ruvarcu, docnijem istaknutom naučniku u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Rođen je 1932. u Skoplju od oca Ljubomira i majke Jelene (dev. Trajković). Ruvarac je ostvario zapaženu karijeru i na internacionalnom planu o čemu više pročitajte OVDE.

Na kraju ovog kratkog osvrta nekoliko reči o Drugoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Do Drugog svetskog rata ona je bila u jednom od najlepših školskih zdanja u Poenkareovoj ulici (današnjoj Makedonskoj, kod zgrade Politika, a u vreme 1945/1946 ulica se nazivala Staljingradska). U bombardovanju Beograda zgrada gimnazije je oštećena pa su posle rata učenici Druge muške pohađali nastavu u drugim objektima. Kako se u izveštaju za školsku 1945/1946. može videti, Druga muška (zajedno sa Prvom muškom) posle rata su otpočele rad sa Realkom, smeštenoj u maloj zgradi u Uzun Mirkovoj 14. Septembra 1945. Druga muška gimnazija je premeštena u zgradu Prve ženske gimnazije (Bitoljska 24), da bi decembra iste godine prešli u zgradu Treće muške gimnazije (Njegoševa 15). Iz školskog letopisa prenosimo još jedan zanimljiv podatak – 26. januara 1946. održano je predavanje o Sv. Savi, da bi sutradan bila održana i proslava Savindana.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.