Светски ДНК месец 2021 – велики попуст на ДНК тестирање! Пријавите се!

25. март 2021.

коментара: 32

Друштво српских родословаца „Порекло“ организује већ традиционално априлско ДНК тестирање поводом Светског ДНК дана 25. априла. За разлику од ранијих година, када је ово тестирање организовано на сам Светски ДНК дан, ове године имаћемо, као и прошле године (услед ситуације са CoVid-19 вирусом), акцију током целог априла због чега је овај подухват назван Светски ДНК месец.

Као и претходних година, цена тестирања је изузетно повољна – уместо пуне цене од 13.000 динара, током Светског ДНК месеца цена тестирања биће 6.500 динара.

Напомињемо да се тестира Y-ДНК хромозом што значи да је могуће да се тестирају искључиво мушкарци. Добијени резултат је на 23 маркера, а по добијању резултата стручњаци Српског ДНК пројекта даће кратко тумачење резултата. Тестирани ће добити и сертификат који заједнички издају Биолошки факултет Универзитета у Београду и Српски ДНК пројекат.

Пријаву за тестирање можете извршити путем следеће контакт форме:

    Након што примимо Вашу пријаву добићете путем мејла детаљне инструкције за даље кораке.

    Број кандидата за тестирање је ограничен па вам препоручујемо да се пријавите на време! Акција траје до 30. априла.

    Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта.

    Српски ДНК пројекат је пионирски подухват Друштва српских родословаца „Порекло“ основан септембра 2012. године, а до данашњег дана обрађени су подаци за преко 5.000 људи.

    Захваљујући Српском ДНК пројекту до данас је откривено на стотине генетичких профила старих родова и племена.

    Будите и Ви један оних који ће на овај начин сазнати своје порекло.

    Добро дошли у свет генетичке генеалогије!

    Уколико из било ког разлога не можете послати пријаву путем контакт форме, исту можете послати и путем имејла на имејл адресу [email protected].

    Коментари (32)

    Одговорите

    32 коментара

    1. Milica

      Bilo bi lepo kada bi i zene mogle da se testiraju…

    2. Жика

      Да ли је могуће послати ДНК узорак бриса поштом (као што раде поједине светске лабораторије) или се мора доћи у Београд на тестирање?

    3. Andjela Canić

      Poštovani, moj suprug je poreklom sa Kosova. Okolina Kosovske Kamenice. Selo lještar i Strezovce. Sin je uradio preko sajta 23andme. Haplotip J-CTS5368. Da li se ta grupa uopšte sreće na Kosovu? Sa druge strane, pošto sin nije u Srbiji, da li vi radite neke dodatne podgrupe o bližem odredjivanju porekla ili bi se dobili isti rezultati? Pretpostavljam da je za sve potomke iste porodice po muškoj liniji isti haplotip. Po njima on nije srbin.

      • Небојша Новаковић

        Поштована,

        Компанија 23andMe код појединих хаплогрупа не нуди дубљи SNP, због тога је Ваш син означен као J-CTS5368. То је у принципу један од основних SNP-ова, узводно од J-P58. Реч је иначе о хаплогрупи J1-M267.

        Уколико желите тест са маркерима, на основу ког се може утврдити прапорекло и евентуална генетичка веза са географски блиским родовима, можете се тестирати у ДНК центру, или на Биолошком факултету. Тест је на 23 маркера.

        Код Срба има много различитих хаплогрупа: I2, R1a, E1b, I1, J2, N2, J1, G2, тако да, Цанићи јесу Срби.

        Иначе је хаплогрупа J1 код Срба са Косова и Метохије присутна са неких 2,2%, што је изнад српског просека. Углавном кроз подграну J1-P58>Z2313. Најближа генетичка поклапања Срби J1 са Косова и Метохије имају на простору Врањског Поморавља и Северне Македоније.

        • Andjela Canić

          Poštovani, hvala na odgovoru. Da li se uzorak može uzeti od njegovog oca, jer sin je u inostranstvu? I ako sad prijavim supruga da li mogu očekivati aprilski popust?

          • Небојша Новаковић

            Нема на чему. Може наравно. Могу се тестирати сви који су повезани по директној мушкој линији.

            Да, можете се пријавити за акцију “Светски ДНК месец” и цена ће бити са попустом.

    4. Milan442

      Kako se radi testiranje? Bris iz grla, nosa, ili iz krvi?

    5. Nenad

      Pozdrav, sta se sve dobija ovim testom? Ili preciznije, da li je moguce dobiti sekvencionalnu strukturu dnk (koja bi se mogla slati dalje na analize)?

      • Никола Вукосављевић

        Поштовани Ненаде,

        добија се анализа Y-хромозома на 23 STR маркера. Није у питању анализа целокупног генома, која је тренутно као комерцијална услуга доступна само у иностраним лабораторијама са ценама које се крећу од 300 евра па навише.

    6. Марко Павловић

      Поштовани,

      Видим да може да се пошаље узорак бриса и поштом. Од датума пријављивања за тестирање током Светског ДНК месеца, колико се чека (оквирно временски) до дана тестирања. Ово питам због пословних обавеза, јер уколико се пријавим за тестирање можда нећу да будем у могућности да дођем у Београд.

      Такође, интересује ме да ли поседујете икаква сазнања о даљем пореклу и досељавању моје мушке предачке очеве линије (сада Павловић/Ђурђиц/Брајковац-општина Лазаревац) у Шумадију? Иначе ја сам из Аранђеловца.

      Према одређеним подацима, мој извесни предак Зарија је ”забележен” 1690. године у селу Доњи Бањани, данашња Општина Љиг (ваљда). Према подацима Милоја Т. Ракића ”Качер”, у Доњим Бањанима се спомињу Петрићи и Костићи као старинци, са славом Ђурђиц. Постоје извесни подаци да су Петрићи преузели презиме по женском претку, извесној Петри, Костићи по мушком, извесном Кости, а Павловићи по извесном Павлу, а свима би требало да је директан мушки предак споменути Зарија.

      Или ову информацију могу можда добити на неком другом месту!? Свака информација би ми била веома драгоцена!

      Поздрав!

    7. Марко

      Поштовани, занима ме шта се дешава са ДНК узорком након анализе?

      • Марко

        Односно да ли лабораторија чува ДНК узорке или их уништава?

        • Јовица Кртинић

          Узорци се чувају одређено време. С обзиром да ово тестирање организујемо у сарадњи са научном заједницом, постоји могућност да узорци буду кориштени и за нека додатна истраживања. На захтев тестираног узорак се уништава. Разуме се, узорци се чувају и користе у складу са етичким кодексом.
          Иначе, приликом тестирања попуњава се пријава за тестирање која садржи следећу клаузулу: Сагласан сам да резултат ДНК тестирања буде кориштен у научне сврхе и да буде уврштен у табелу Српског ДНК пројекта (dnk.poreklo.rs) на начин да у њој буду истакнути моје презиме, место порекла по оцу и крсна слава, без навођења других личних података.

    8. Željko

      Ja sam rodom iz Knina zivim u Beogradu dali to nesto mjenja odnosno da li ispitanici moraju biti samo stanovnici Srbije.

    9. Аврам

      Поштовани, желио бих најприје да се упутим о генетици, хаплогрупама, маркерима, итд. Доста тога о чему читам ми није јасно. Молим вас да ме упутите како би ми уопште резултати тестирања били јасни. Хвала.

      • Неко,тамо далеко

        https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=5635.0

        На овој страници форума Порекло имате сажето све оно што вас занима,на начин да буде што јасније онима који се први пут срећу са темом ДНК истраживања.

      • Adam Najstariji

        DNK se nasleduje od oca i majke uz neznatne promene – mutacije. Ove promene se gomilaju iz generacije u generaciju, pa je zato DNK bliskih srodnika medusobno slicnija nego DNK dalekih rodaka.

        Ako se DNK zamisli kao pisani tekst, slova kojima je taj tekst pisan nazivaju se nukleotidi https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B4, a mutacija kojom se menja samo jedno slovo naziva se SNP https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC. Pojedinacni nukleotidi se koriste kao geneticki markeri, ali i nizovi vise nukleotida https://sh.wikipedia.org/wiki/Geneti%C4%8Dki_marker.

        STR je deo DNK koji se sastoji od nekoliko nukleotida – slova u nizu koji se vise puta ponavlja https://sr.wikipedia.org/wiki/Kratko_tandemno_ponavljanje. Mutacije mogu smanjiti ili povecati broj ovih ponavljanja, pa ako se dese potomak ce obicno imati jedno ponavljanje niza nukleotida manje ili vise u odnosu na roditelja od kog ga je nasledio. Ove mutacije su veoma ceste i mogu biti povratne t.j. moze se desiti da jedna mutacija poveca, a da druga smanji broj ponavljanja nekog STR niza.

        Ova dva tipa mutacija javljaju se i kada sin nasleduje Y hromozom od oca. Recimo da se testom ustanovi da neki Pera, Mika i Zika imaju istu SNP mutaciju nazvanu na primer V7 ( pozitivni su na V7), ali da Mika i Zika imaju i SNP mutaciju V4 ( pozitivni su na V4), a Pera je nema ( negativan je na V4). Za muskarce koji imaju istu SNP mutaciju kaze se da imaju istu haplogrupu. Tako Pera, Mika i Zika imaju haplogrupu nazvanu na primer W-V7, a Mika i Zika haplogrupu nazvanu W-V4. Mika i Zika su dakle bliski rodaci, a Pera im je dalji rodak. Prvo se morala desiti mutacija V7, pa tek onda mutacija V4, a haplogrupa W-V4 je podgrupa haplogrupe W-V7. Drugi nacin oznacavanja je da Pera ima haplogrupu W*, Mika i Zika haplogrupu W1, a sva trojica imaju haplogrupu W.

        Pomocu SNP mutacija lako je ustanoviti koja je haplogrupa starija i ko je kome i koliko srodan, problem je samo da je nalazenje nepoznatih SNP kao trazenje igle u plastu sena. S druge strane svi muskarci imaju iste STR nizove na Y hromozomu, razlikuju se samo po broju ponavljanja. Bliski rodaci ce verovatno imati isti ili neznatno razliciti broj ponavljanja nekog STR niza, dok ce kod dalekih rodaka ta razlika verovatno biti veca. Zato se cesto haplogrupa odreduje ne testiranjem SNP-a, vec testiranjem kombinacije vise STR nizova t.z.v. haplotipa https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Haplotip. Obicno je moguce na osnovu haplotipa odrediti haplogrupu, ali to nije toliko pouzdano kao koriscenje SNP-a, narocito ako se koristi mali broj STR-a, zbog karaktera njihovih mutacija.

    10. Владан

      Штета што не могу урадити тестирање јер ми је то трећина пензије,а има неких занимљивости у мојој анатомији која се рецимо пренела и на моју ћерку и која по спољашности није видна. 😟