Poreklo prezimena, selo Gošince (Lipkovo)

15. mart 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gošince, opština Lipkovo, Severna Makedonija. Prema knjizi Dr Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“, izdanje Beograd 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo se nalazi na planini Crnoj Gori, na visini od oko 960 m, između sela Bresta, Glažnje i Belanovca. Voda za piće dobija se iz potoka, česama (Batalak, Kroj, Vtoft) i izvora.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi su: Tupan, Reka, Ogapec, Duška, Ledina.

Tip sela.

Gošince je razbijeno naselje i kuće su grupisane u četiri mahale. Najveća je mahala Maljok (17 domova), zatim Durska (15), Rekanska (11) i Skener (7). Udaljenje između mahala je nejednako. Najudaljenija je Rekanska Mahala, oko 15 minuta hoda.

Prošlost u starine.

Selo se pod imenom Gošince pominje 1381 g., kada je bilo priloženo Hilandaru. Docnije se iz pisanih izvora o životu sela ne zna. Ne zna se ni da li su preci današnjih rodova prilikom doseljavanja, zatekli selo ili ne. Stanovnici iz Belanovca pričali su mi o ranijoj pravoslavnoj crkvi koja je ovde postojala; nisam mogao saznati gde se crkva nalazila i kada je porušena. Sadašnje muslimansko stanovništvo je staro oko 180 godina.

Poreklo stanovništva.

U selu žive rodovi:

-Maljok (17 k), od fisa Beriš. Smatraju se kao najstariji seoski doseljenici; došli su u drugoj polovini 18 veka.

-Durci ( 15 k), od fisa Krasnić. Doselili se iz Severne Arbanije i to iza roda Maljok.

-Rekan (11 k), od fisa Krasnić. Vreme i mesto doseljenja kao i kod roda Durci.

-Skener (7 k), od fisa Beriš. Poreklom su iz Severne Arbanije.

IZVOR: Prema knjizi Dr Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“, izdanje Beograd 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.