Порекло презимена, село Думановце (Липково)

15. март 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Думановце, општина Липково, Северна Македонија. Према књизи Др Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“, издање Београд 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село се налази у долини Думановске Реке, леве притоке Липковске Реке. Куће су поређане дуж долинских страна, на мањим заравнима. Вода се пије из кладенаца и чесама.

Земље и шуме.

Због висине и брдовитости земљишта, становници оскудевају y зиратном земљишту. Веће је пространство шума и ледина које се налазе на местима: Окреш, Стражарник, Голема Шума, Кривичина, Кланка, Мал и Велики Камен.

Тип села.

Думановце је збијено село и куће су груписане по махалама. Већа је Горња Махала, која је од Доње незнатно удаљена. Насеље има 55 домова са 9 православних родова.

Прошлост u старине.

По народној традицији Думановце је старо село: најстарији родови не памте када је оно основано.

Изнад Думановца раније је постојао манастир, а на месту где су сеоска гробља постојала је црква. Село сада има цркву св. Богородицу, која је стара и лоше очувана.

Порекло становништва.

Сеоски родови су:

-Гулинци,

-Николинци,

-Трендевци,

-Митријини,

-Ристовци,

-Лебарци и:

-Вељановци (укупно 46 к), старинци..

Просечно на један старначки род долазе 6 до 8 домова. Најмалобројнијси су Трендевци (2 к).

-Шоповци (5 к) су давнашњи досељеници. Место старине не знају, али им се порекло види по имену.

-Mишинци (4 к), доселили се у прошлом столећу из кумановског села Четирца.

-Пецуљановци (1 к, св. Никола), 1922 г. преселили се у заселак Букурицу. Они су у Думановцу били старинци. По Ђ Петрову 1896 г. у Думановцу је живео човек православне вере чији је отац добегао из сада муслиманског села Бреста и ту се стално населио. Његови потомци данас овде не постоје.

Заједничка слава свих сеоских становника су Духови. Велика Госпођа је храмовска слава.

ИЗВОР: Према књизи Др Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“, издање Београд 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.