Poreklo slikarke Ane Kapor

8. mart 2021.

komentara: 2

Rođena: 1. septembra 1964. godine u Beogradu

Roditelji: Otac Momčilo Momo Kapor (1937-2010), pisac i slikar i majka Ana Pjerotić, psiholog, sada u penziji.

Krsna slava: Sveti Jovan (Kapori)

Poreklo po ocu: Familija dolazi iz Hercegovine iz mesta Mirilovići, gde i danas žive neki od Kapora. Moj deda se zvao Gojko Kapor i po struci je bio ekonomista. Po povratku iz oficirskog logora u Nemačkoj postao je načlenik finansijske službe u Ministarstvu inostranih poslova. Moja baka Bojana (devojačko Velimirović), koja se za dedu udala vrlo mlada, poginula je u nemačkom bombardovanju Sarajeva 1941, a svojim telom je spasila život svog sina Momčila, koji je tada imao samo četiri godine.

Poreklo po majci: Po maminoj strani imam dalmatinske korene. Moj deda Ante Pjerotić rodio se u Stonu, na poluostrvu Pelješcu. On je bio lekar, a svoj radni vek je proveo u Beogradu. Moja baka Zlatica Hrsak, rođena je u Zagrebu i ima češko poreklo.

Porodica: Imam mlađu sestru Jelenu, koja je diplomirala klavir u Sofiji, a postdiplomske studije završila je u SAD. Sa mužem Vladimirom Pajevićem, koji je slikar kao i ja, imamo sina Luku koji je pravnik.

Ana, Momo i Jelena Kapor

Biografija: Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Rimu 1987. godine. Izlagala je na preko 40 samostalnih izložbi u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Srbiji. Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama i umetničkim sajmovima u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Portugalu, Turskoj, Maroku, Egiptu, SAD, Velikoj Britaniji, Australiji, Singapuru, Hongkongu i Srbiji.

2005. godine dobitnik je prve nagrade na nacionalnom italijanskom konkursu „Premio nazionale di Pittura Ferruccio Ferrazzi”, za sliku „Nokturno”.
2006. godine Panorama Muzej (Nemačka) joj posvećuje veliku antologijsku izložbu koja obuhvata dvadeset pet godina njenog stvaralaštva. Tom prilikom izdata je i monografija koja prati ovaj projekat.
2011, sa triptihom „Castel Del Monte” učestvuje na 54. Venecijanskom Bijenalu (Padiglione Italia, Palazzo delle Esposizioni, Torino).
2014. je dobitnik prve nagrade (ex aequo) 65. edicije nacionalne italijanske nagrade „Premio Michetti” i njena slika ulazi u stalnu postavku Muzeja Miketi.
Iste godine je dobitnik srebrne plakete  41. edicije nacionalne italijanske nagrade „Premio Sulmona”.

Radovi Ane  Kapor nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama i muzejima širom sveta.

Živi i radi u Rimu.

Momo i Ana Kapor

IZVOR: Ana Kapor za portal Poreklo. Priredila saradnica portala Poreklo Marijana Savić.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Nikola Vladov Laketa

    Selo Mirilovići u Hercegovini. ” Seljaci pričaju da je ovo selo zasnovala porodica KAPOR. Oni pričaju, da su starinom iz Maćedonije, prije,nego su došli u ovo selo, živjeli su na Banjanima i u Miriloviće su prešli iz Petrovića u Oputnoj Rudini. Izgleda, da su u početku imali dva sela ? Ljeti su živjeli u Mirilovićima, a zimi su silazili u čepeličko Potprisoje, gdje je bilo župnije (toplije N.V.L.) Pošto je porodica ojačala podijelila se, i jedni se nasele u Mirilovićima, a drugi u Potprisoju. Ovi u Mirilovićima zovu se Kapori, a oni u Potprisoju Dželetovićima. Slave Jovanjdan”. (Dedijer). Iz priloženo se vidi da je prezime Kapor starog i stranog porijekla . Istoričar Stojan Novaković u svojim radovima spominje vlaško pleme Kapor i ovo pleme ima vlaško stočarsko porijeklo. Kapora ima u više sela u Hercegovini u Čepelici, Zarečju, Ljubušićima,Radićima i u rasijanju. Kaporima je srodna porodica Krulj u Ljubinju, te porodice Medan,Ćuk i Đogo,svi slave Jovanjdan (20. januar).

    • Siniša Bakalac

      za Miriloviće postoje zapisi koji su naučno obrađeni i koji potvrđuju da su Mirilovići SRPSKO PLEME koje se bavilo polunomadskim stočarenjem po Balkanu dok se nije skrasilo u planinama iznad Jadranskog mora. Popisivani su kao VLAŠKI KATUN MIRILOVIĆI još u srednjom veku