Порекло сликарке Ане Капор

8. март 2021.

коментара: 2

Рођена: 1. септембра 1964. године у Београду

Родитељи: Отац Момчило Момо Капор (1937-2010), писац и сликар и мајка Ана Пјеротић, психолог, сада у пензији.

Крсна слава: Свети Јован (Капори)

Порекло по оцу: Фамилија долази из Херцеговине из места Мириловићи, где и данас живе неки од Капора. Мој деда се звао Гојко Капор и по струци је био економиста. По повратку из официрског логора у Немачкој постао је начленик финансијске службе у Министарству иностраних послова. Моја бака Бојана (девојачко Велимировић), која се за деду удала врло млада, погинула је у немачком бомбардовању Сарајева 1941, а својим телом је спасила живот свог сина Момчила, који је тада имао само четири године.

Порекло по мајци: По маминој страни имам далматинске корене. Мој деда Анте Пјеротић родио се у Стону, на полуострву Пељешцу. Он је био лекар, а свој радни век је провео у Београду. Моја бака Златица Хрсак, рођена је у Загребу и има чешко порекло.

Породица: Имам млађу сестру Јелену, која је дипломирала клавир у Софији, а постдипломске студије завршила је у САД. Са мужем Владимиром Пајевићем, који је сликар као и ја, имамо сина Луку који је правник.

Ана, Момо и Јелена Капор

Биографија: Дипломирала је на Академији лепих уметности у Риму 1987. године. Излагала је на преко 40 самосталних изложби у Италији, Немачкој, Аустрији, Мађарској и Србији. Учествовала је на бројним колективним изложбама и уметничким сајмовима у Италији, Немачкој, Аустрији, Мађарској, Француској, Португалу, Турској, Мароку, Египту, САД, Великој Британији, Аустралији, Сингапуру, Хонгконгу и Србији.

2005. године добитник је прве награде на националном италијанском конкурсу „Premio nazionale di Pittura Ferruccio Ferrazzi”, за слику „Ноктурно”.
2006. године Панорама Музеј (Немачка) јој посвећује велику антологијску изложбу која обухвата двадесет пет година њеног стваралаштва. Том приликом издата је и монографија која прати овај пројекат.
2011, са триптихом „Castel Del Monte” учествује на 54. Венецијанском Бијеналу (Padiglione Italia, Palazzo delle Esposizioni, Торино).
2014. је добитник прве награде (ex aequo) 65. едиције националне италијанске награде „Premio Michetti” и њена слика улази у сталну поставку Музеја Микети.
Исте године је добитник сребрне плакете  41. едиције националне италијанске награде „Premio Sulmona”.

Радови Ане  Kапор налазе се у бројним приватним колекцијама и музејима широм света.

Живи и ради у Риму.

Момо и Ана Капор

ИЗВОР: Ана Капор за портал Порекло. Приредила сарадница портала Порекло Маријана Савић.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Никола Владов Лакета

    Село Мириловићи у Херцеговини. ” Сељаци причају да је ово село засновала породица КАПОР. Они причају, да су старином из Маћедоније, прије,него су дошли у ово село, живјели су на Бањанима и у Мириловиће су прешли из Петровића у Опутној Рудини. Изгледа, да су у почетку имали два села ? Љети су живјели у Мириловићима, а зими су силазили у чепеличко Потприсоје, гдје је било жупније (топлије Н.В.Л.) Пошто је породица ојачала подијелила се, и једни се населе у Мириловићима, а други у Потприсоју. Ови у Мириловићима зову се Капори, а они у Потприсоју Џелетовићима. Славе Јовањдан”. (Дедијер). Из приложено се види да је презиме Капор старог и страног поријекла . Историчар Стојан Новаковић у својим радовима спомиње влашко племе Капор и ово племе има влашко сточарско поријекло. Капора има у више села у Херцеговини у Чепелици, Заречју, Љубушићима,Радићима и у расијању. Капорима је сродна породица Круљ у Љубињу, те породице Медан,Ћук и Ђого,сви славе Јовањдан (20. јануар).

    • Siniša Bakalac

      za Miriloviće postoje zapisi koji su naučno obrađeni i koji potvrđuju da su Mirilovići SRPSKO PLEME koje se bavilo polunomadskim stočarenjem po Balkanu dok se nije skrasilo u planinama iznad Jadranskog mora. Popisivani su kao VLAŠKI KATUN MIRILOVIĆI još u srednjom veku