Rezultati novog WGS testa u rodu Drobnjaka-Novljana – Kajević iz Velike Župe kod Prijepolja (I1-FGC22054)

3. mart 2021.

komentara: 4

PIŠE: Nikola Vukosavljević ([email protected])

Rezultat Dante Labs testa Kajevića iz Velike Župe kod Prijepolja pokazao je da pripada sledećoj grani haplogrupe I1:

I1-P109>FGC33034>FGC22054.

Ovoj grani pored Kajevića, po trenutno dostupnim podacima, pripadaju:

Erovići, muslimanska porodica iz Poda/Bijelo Polje,

         Šabanovići, muslimanska porodica iz Stuba/Bijelo Polje,

Đukići, srpska porodica emigranata nepoznatog porekla,

Baraći, srpska porodica iz Like,

Koradelo, Italijan nepoznatog porekla sa očeve strane, moguće sa naših prostora.

Veza sa ovim nabrojanim porodicama nije skorašnja, već se verovatno radi o srednjovekovnoj vezi, jer ni sa jednom od ovih porodica Kajević ne deli mlađe mutacije. Starost ove grane FGC22054 je procenjena na oko 600 godina. Matica bi, sudeći po testiranim pojedincima, mogla biti u Polimlju. Da su u Polimlju boravili još u srednjem veku govori prilična raznovrsnost, jer Kajević, Šabanović i Erović pripadaju davno razdvojenim ograncima ove haplogrupe. Pojava Baraća u Lici je posledica seobe sa područja Polimlja prema Krajini u 16. veku, što je još jedan dokaz da starost ove grane treba tražiti bar u 15. veku. Drobnjačko pleme, kao glavni prevoznici soli iz Primorja u trgove Polimlja,  je veoma rano, još u srednjem veku bilo prisutno na području Polimlja i Prijepolja, o čemu govore direktni istorijski izvori. Moguće da je grana FGC22054 karakteristična za polimske Drobnjake iz srednjeg veka i da je u kontinuitetu opstala na tom području.

Yfull analizom je Kajeviću izdvojeno pet pouzdanih privatnih SNP-ova: Y237451, Y237565, Y237507, Y237553 i FT451755, koji predstavljaju ključne pokazatelje rodoslovnih veza Kajevića u poslednjih 500 godina.

Rezultat Kajevićevog Dante Labs WGS testa je prosleđen sajtu www.yfull.com, gde je označen kao YF81498.

Više o plemenu Drobnjaka možete pročitati u sledećem članku:

Više o haplogrupi I1 možete pročitati u članku Milana Radulovića:

Rod Kajevića je prvi put je genetički testiran u istraživanju dr Ivice Todorovića, koje je publikovano u knjizi “Etnologija i genetika” u izdanju Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”. Zainteresovani knjigu mogu poručiti OVDE.

Budite u toku sa najnovijim informacijama iz polja genetičke genealogije, pratite portal i forum Poreklo.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Šabanović

    Ja sam Šabanović sa rezultatom FGC 22054 koji je u prvoj verziji ovog teksta bio pomenut, ali je neko dva puta mijenjao tekst dok nije u potpunosti uklonio prezime Šabanoić. Molio bi vas da to ne činite i da me ne razdvajate od braće Baraća, Erovića, Đukića, Kajevića i Koradela kojima je za sada potvrđen ovaj SNP

    • Jovica Krtinić

      Hvala Vam na javljanju. Nismo imali Vašu saglasnost za objavljivanje pa smo zato odlučili da naknadno povučemo. Biće vraćeno. Svako dobro!

      • Šabanović

        Hvala vam najlepša. Svaka čast na profesionalizmu i ja sam malo burno reagovao. Na trenutak sam pomislio da me neko namjerno izbacio, previdio sam novinarske norme. Pozdravljam te puno Jovice i ponosni smo što je pripadnik naše grane toliko angažovan na ovom polju, a siguran sam da bi ponosan bio i Knez Nikola Rašković Drobnjak
        Svako dobro