Резултати новог WGS теста у роду Дробњака-Новљана – Кајевић из Велике Жупе код Пријепоља (I1-FGC22054)

ПИШЕ: Никола Вукосављевић ([email protected])

Резултат Dante Labs теста Кајевића из Велике Жупе код Пријепоља показао је да припада следећој грани хаплогрупе I1:

I1-P109>FGC33034>FGC22054.

Овој грани поред Кајевића, по тренутно доступним подацима, припадају:

Еровићи, муслиманска породица из Пода/Бијело Поље,

         Шабановићи, муслиманска породица из Стуба/Бијело Поље,

Ђукићи, српска породица емиграната непознатог порекла,

Бараћи, српска породица из Лике,

Корадело, Италијан непознатог порекла са очеве стране, могуће са наших простора.

Веза са овим набројаним породицама није скорашња, већ се вероватно ради о средњовековној вези, јер ни са једном од ових породица Кајевић не дели млађе мутације. Старост ове гране FGC22054 је процењена на око 600 година. Матица би, судећи по тестираним појединцима, могла бити у Полимљу. Да су у Полимљу боравили још у средњем веку говори прилична разноврсност, јер Кајевић, Шабановић и Еровић припадају давно раздвојеним огранцима ове хаплогрупе. Појава Бараћа у Лици је последица сеобе са подручја Полимља према Крајини у 16. веку, што је још један доказ да старост ове гране треба тражити бар у 15. веку. Дробњачко племе, као главни превозници соли из Приморја у тргове Полимља,  је веома рано, још у средњем веку било присутно на подручју Полимља и Пријепоља, о чему говоре директни историјски извори. Могуће да је грана FGC22054 карактеристична за полимске Дробњаке из средњег века и да је у континуитету опстала на том подручју.

Yfull анализом је Кајевићу издвојено пет поузданих приватних SNP-ова: Y237451, Y237565, Y237507, Y237553 и FT451755, који представљају кључне показатеље родословних веза Кајевића у последњих 500 година.

Резултат Кајевићевог Dante Labs WGS теста је прослеђен сајту www.yfull.com, где је означен као YF81498.

Више о племену Дробњака можете прочитати у следећем чланку:

Више о хаплогрупи I1 можете прочитати у чланку Милана Радуловића:

Род Кајевића је први пут је генетички тестиран у истраживању др Ивице Тодоровића, које је публиковано у књизи “Етнологија и генетика” у издању Друштва српских родословаца “Порекло”. Заинтересовани књигу могу поручити ОВДЕ.

Будите у току са најновијим информацијама из поља генетичке генеалогије, пратите портал и форум Пореклo.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Šabanović

    Ja sam Šabanović sa rezultatom FGC 22054 koji je u prvoj verziji ovog teksta bio pomenut, ali je neko dva puta mijenjao tekst dok nije u potpunosti uklonio prezime Šabanoić. Molio bi vas da to ne činite i da me ne razdvajate od braće Baraća, Erovića, Đukića, Kajevića i Koradela kojima je za sada potvrđen ovaj SNP

    • Јовица Кртинић

      Хвала Вам на јављању. Нисмо имали Вашу сагласност за објављивање па смо зато одлучили да накнадно повучемо. Биће враћено. Свако добро!

      • Šabanović

        Hvala vam najlepša. Svaka čast na profesionalizmu i ja sam malo burno reagovao. Na trenutak sam pomislio da me neko namjerno izbacio, previdio sam novinarske norme. Pozdravljam te puno Jovice i ponosni smo što je pripadnik naše grane toliko angažovan na ovom polju, a siguran sam da bi ponosan bio i Knez Nikola Rašković Drobnjak
        Svako dobro