Откривене генетски профилисане Y-ДНК подгране Пјешиваца и Цуца (хаплогрупа J2a-M92)

2. март 2021.

коментара: 2

ПИШЕ: Милан Радуловић ([email protected])

Дошло је до значајног открића у оквиру српских носилаца хаплогрупе Ј2а-М92. Захваљујући Y-NGS тестовима прoфилисана је низводна грана хаплогрупе J2a-S8230 којој доминантно припадају Пјешивци и Цуце. Њихова заједничка грана именована је снипом Ј-Y230579 а која има следећи филогенетски низ:

J2a-M92>Z508>Z504>Z8096>S8230>Z38463>SK1357>SK1356>Y230579.

Надаље су издвојене двије низводне гране од Ј-Y230579 које ћемо условно назвати пјешивачком и цуцком. Пјешивачку грану дефинише J-BY102150, а цуцку J-FT413312 снип.

Више о племенима Пјешивци и Цуце можете прочитати у следећим чланцима:

Будите у току са најновијим информацијама из поља генетичке генеалогије, пратите портал и форум Порекла.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Doca

    JOCO, FENOMENALAN POSAO RADITE, SVE NAJBOLJE. BILO BI SUPER KADA BI BLIŽE ISPITALI ( U SMISLU ODREĐIVANJA HAPLOGRUPE) ZA SELO KOVAČEVAC KOD MLADENOVCA. NAIME, IZ RAZGOVORA SA POJEDINIM STANOVNICIMA SELA (A KOJI SU RADILI ANALIZU PO Y HROMOZOMU ) VELIKI BROJ NJIH IMA HAPLOGRUPU J1 M 267, TZV. SEMITSKU ILI BLISKOISTOČNU HAPLO GRUPU. VELIKI POZDRAV..SVE NAJBOLJE U DALJEM RADU!

    • соколоћало од Далмације

      није то семитска хаплогрупа иако се налази код семита. Неки аматери научници лажно цитирају разне научне радове, називајући је ”семитском хаплогрупом”. Док званично семити изворно припадају семитској лингвистичкој групи, која је изворно афроазијатска и самим тим претежна је афроазијатској грани ДНК поријекла. Семите карактерише Хеланско-Латинска па самим тим и античка асоцијација народа као Барбара, јер је ‘индоевропљанима, афроазијатски језик звучао као ”Бар-Бар-Бар”, то се и данас задржало код становника сахаре којег зовемо барбарин. Али афроазијати су поморска и трговачак веза Индије и Европе као једне језичке групе у античком добу, па самим тим бројеве или неку културу Индије добијамо преко Семитских територија гдје су живјели и Ј хаплогрупе.

      Из тога даље слиједи, Ј1 и Ј2 хаплотип који се налази унутар Израилске групе народа, потиче и налази се искључиво и доминантно код потомака свештеничког сталежа, свештенство је ексклузивно по Мојсијевом закону, одређено за једно или два племена унутар Израиља.

      Такође није ни Блискоисточна. Већ староевропска која је колонизовала Блиски Исток и стигла до Индије. Сама хаплогурпа је пронађена у Европи најраније, иако можда праотац хаплогрупе јесте дошао у Европу из Африке, можемо само да нагађамо да је био неки F хаплотип, али никако Ј хаплотип.

      Мислим да је Ј2а хаплогрупа код нас неправедно прозвана за Албанску или остатак Османлија. Зашто не остатак старог Римског Царства и неке Латинске властеле која је била у саставу двора српских династија.

      пуно поздрава, јуче блискоисточни албанцу, данас освешћени старо-европљанину