Otkrivene genetski profilisane Y-DNK podgrane Pješivaca i Cuca (haplogrupa J2a-M92)

2. mart 2021.

komentara: 2

PIŠE: Milan Radulović ([email protected])

Došlo je do značajnog otkrića u okviru srpskih nosilaca haplogrupe J2a-M92. Zahvaljujući Y-NGS testovima profilisana je nizvodna grana haplogrupe J2a-S8230 kojoj dominantno pripadaju Pješivci i Cuce. Njihova zajednička grana imenovana je snipom J-Y230579 a koja ima sledeći filogenetski niz:

J2a-M92>Z508>Z504>Z8096>S8230>Z38463>SK1357>SK1356>Y230579.

Nadalje su izdvojene dvije nizvodne grane od J-Y230579 koje ćemo uslovno nazvati pješivačkom i cuckom. Pješivačku granu definiše J-BY102150, a cucku J-FT413312 snip.

Više o plemenima Pješivci i Cuce možete pročitati u sledećim člancima:

Budite u toku sa najnovijim informacijama iz polja genetičke genealogije, pratite portal i forum Porekla.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Doca

    JOCO, FENOMENALAN POSAO RADITE, SVE NAJBOLJE. BILO BI SUPER KADA BI BLIŽE ISPITALI ( U SMISLU ODREĐIVANJA HAPLOGRUPE) ZA SELO KOVAČEVAC KOD MLADENOVCA. NAIME, IZ RAZGOVORA SA POJEDINIM STANOVNICIMA SELA (A KOJI SU RADILI ANALIZU PO Y HROMOZOMU ) VELIKI BROJ NJIH IMA HAPLOGRUPU J1 M 267, TZV. SEMITSKU ILI BLISKOISTOČNU HAPLO GRUPU. VELIKI POZDRAV..SVE NAJBOLJE U DALJEM RADU!

    • sokoloćalo od Dalmacije

      nije to semitska haplogrupa iako se nalazi kod semita. Neki amateri naučnici lažno citiraju razne naučne radove, nazivajući je ”semitskom haplogrupom”. Dok zvanično semiti izvorno pripadaju semitskoj lingvističkoj grupi, koja je izvorno afroazijatska i samim tim pretežna je afroazijatskoj grani DNK porijekla. Semite karakteriše Helansko-Latinska pa samim tim i antička asocijacija naroda kao Barbara, jer je ‘indoevropljanima, afroazijatski jezik zvučao kao ”Bar-Bar-Bar”, to se i danas zadržalo kod stanovnika sahare kojeg zovemo barbarin. Ali afroazijati su pomorska i trgovačak veza Indije i Evrope kao jedne jezičke grupe u antičkom dobu, pa samim tim brojeve ili neku kulturu Indije dobijamo preko Semitskih teritorija gdje su živjeli i J haplogrupe.

      Iz toga dalje slijedi, J1 i J2 haplotip koji se nalazi unutar Izrailske grupe naroda, potiče i nalazi se isključivo i dominantno kod potomaka svešteničkog staleža, sveštenstvo je ekskluzivno po Mojsijevom zakonu, određeno za jedno ili dva plemena unutar Izrailja.

      Takođe nije ni Bliskoistočna. Već staroevropska koja je kolonizovala Bliski Istok i stigla do Indije. Sama haplogurpa je pronađena u Evropi najranije, iako možda praotac haplogrupe jeste došao u Evropu iz Afrike, možemo samo da nagađamo da je bio neki F haplotip, ali nikako J haplotip.

      Mislim da je J2a haplogrupa kod nas nepravedno prozvana za Albansku ili ostatak Osmanlija. Zašto ne ostatak starog Rimskog Carstva i neke Latinske vlastele koja je bila u sastavu dvora srpskih dinastija.

      puno pozdrava, juče bliskoistočni albancu, danas osvešćeni staro-evropljaninu