Poreklo prezimena, selo Jablanica (Rožaje)

20. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Jablanica, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Ime, tip i položaj sela.

Selo je na površi iznad desne obale Ibra. Ono je dobilo ime po lepom planinskom cvetu „jablanu“ ili ličnom imenu Jablan. Jablanici pripadaju i tri zaseoka: Vrba, Drečinovac i Kajevići. Inače se u okviru seoskog hatara razlikuju selo i planina.

Zemlje i šume.

U selu su krajevi: Dračinovac, Hadžiće, Krlje, Zelina, Ravan, Kajevići, Ovna, Stari Stan, Stupa, Margarita, Bugarina, Grona, a u planini: Morača i Popava (livade), Nagrob, Lase, Bijele Strane, Crni Vrh, Jelovak, Glave, Vratičke Strane, Pas—Krš, Vučetina Smrča, Maje Golne, Poljica, Vlaška Ornica, Prline itd.

Vode.

Jablanica ne obiluje u izvorskoj vodi zbog krečnjačkog zemljišta. Vodu za piće dobijaju iz bunara, dok je stočno pojilo na potoku udaljeno od sela skoro jedan čas pešačkog hoda.

Istorijat sela.

Iz imena sela i toponomastike se vidi da je Jablanica pre dolaska predaka današnjeg stanovništva bila naseljena Srbima. Ostaci tog starog stanovništva su crkvine i „grčko“ groblje u Stupu na sred sela. Tu se u njivi nailazi na velike nadgrobne ploče. U Bugarinoj Gropi postoji još jedno „grčko“ groblje.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici su:

-Murići (Omerovići, Demčevići, Šabovići i Selmanovići) (70 k.). Njihov predak je došao u ovaj kraj pre dvesta godina. Murići u Jablanici, za razliku od svojih rođaka naseljenih u raznim selima ove oblasti, još govore u kući i arbanaški, ali sve više preovlađuje srpski.

-Džudžovići (15 k.) su došli u Vrbu (zaselak Jablanice) takođe iz Klimenata, ali odavno govore srpski.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.