Порекло презимена, село Јабланица (Рожаје)

20. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Јабланица, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Име, тип и положај села.

Село је на површи изнад десне обале Ибра. Оно је добило име по лепом планинском цвету „јаблану“ или личном имену Јаблан. Јабланици припадају и три засеока: Врба, Дречиновац и Кајевићи. Иначе се у оквиру сеоског хатара разликују село и планина.

Земље и шуме.

У селу су крајеви: Драчиновац, Хаџиће, Крље, Зелина, Раван, Кајевићи, Овна, Стари Стан, Ступа, Маргарита, Бугарина, Грона, а у планини: Морача и Попава (ливаде), Нагроб, Ласе, Бијеле Стране, Црни Врх, Јеловак, Главе, Вратичке Стране, Пас—Крш, Вучетина Смрча, Маје Голне, Пољица, Влашка Орница, Прлине итд.

Воде.

Јабланица не обилује у изворској води због кречњачког земљишта. Воду за пиће добијају из бунара, док је сточно појило на потоку удаљено од села скоро један час пешачког хода.

Историјат села.

Из имена села и топономастике се види да је Јабланица пре доласка предака данашњег становништва била насељена Србима. Остаци тог старог становништва су црквине и „грчко“ гробље у Ступу на сред села. Ту се у њиви наилази на велике надгробне плоче. У Бугариној Гропи постоји још једно „грчко“ гробље.

Порекло становништва.

Данашњи становници су:

-Мурићи (Омеровићи, Демчевићи, Шабовићи и Селмановићи) (70 к.). Њихов предак је дошао у овај крај пре двеста година. Мурићи у Јабланици, за разлику од својих рођака насељених у разним селима ове области, још говоре у кући и арбанашки, али све више преовлађује српски.

-Џуџовићи (15 к.) су дошли у Врбу (заселак Јабланице) такође из Климената, али одавно говоре српски.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.