Порекло презимена, село Балотићи (Рожаје)

20. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Балотићи (по књизи Балотиће), општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Балотиће лежи са обе стране Балотићке Ријеке. На десној присојној страни је главни део насеља, а на осојној само једна махала. Куће су поглавито у горњем, положитијсм делу стране у подножју кршевитог рта Вијенца. Од овога се одвајају повијарци који деле село на три дела.

Воде, земље и шуме.

Балотиће има пространу планину Белуху удаљену од села око 7 км. Њихове  планине су обрасле густом четинарском шумом. Сем Балотићке Ријеке и врела испод кога су многобројне воденице, у селу има доста извора: Јасен, Тотоплик, Марија и Јеремија (под Шкалу).

Поједини крајеви у селу носе ове називе: Жар (махала у селу), Лопушина (ливада испод брда Тефeриџа), Брежђе (ливада), Равни, Вишњица, Станови код Шкаље, Анђуша, (ливаде), Гиљево Поље, Типчеви и Белуха (планине), Шупљи и Алаџин Крш, Земљак, Остра Главица, Вијенац, Метаљке, Бројаљке, Шешешеница (шуме и угринс).

Име села и порекло становништва.

У селу има врло мало трагова старијег становништва. Изгледа да се ово село звало другачије и да су му данашње име дали досељени Балотићи. Данашњи становници села су:

-Балотићи (50 к.). Они сви воде порекло од Џара који је побегао од крви у рожајски крај. Најпре је „пао“ у Годово (Штавица), затим се вратио у село Кољсно па одатле, пошто су га напали Малисори и због крви му запленили 900 оваца, населио се у данашње село. Џаро је имао два брата и седам синова. Од седам Џарових синова су седам „кабила“ крајева: Даутовићи, Феизовићи, Мујовићи, Меховићи, Кујовићи, Реџепагићи, али се сви презивају Балотићи. За њиховог родоначелника Џара, чију кацу и сада чувају као успомену, кажу да је имао торове са стоком уврх села и одатле дрвеним чунковима одводио млеко у кућу.

Балотићи кажу да су пореклом Вукле—Клименте. Међутим, подаци друкчије говоре. За разлику од других суседних села, Балотићи су увек говорили само српски. Сва њихова топографска имена су такође српског порекла. Највероватније је да су Балотићи досељени из Куча где се и данас чува успомена на ово братство које је исељено.

Балотићи кажу да имају својих рођака у Брњици и Јасеновику код Новог Пазара.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.