Poreklo prezimena, selo Balotići (Rožaje)

20. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Balotići (po knjizi Balotiće), opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Balotiće leži sa obe strane Balotićke Rijeke. Na desnoj prisojnoj strani je glavni deo naselja, a na osojnoj samo jedna mahala. Kuće su poglavito u gornjem, položitijsm delu strane u podnožju krševitog rta Vijenca. Od ovoga se odvajaju povijarci koji dele selo na tri dela.

Vode, zemlje i šume.

Balotiće ima prostranu planinu Beluhu udaljenu od sela oko 7 km. Njihove  planine su obrasle gustom četinarskom šumom. Sem Balotićke Rijeke i vrela ispod koga su mnogobrojne vodenice, u selu ima dosta izvora: Jasen, Totoplik, Marija i Jeremija (pod Škalu).

Pojedini krajevi u selu nose ove nazive: Žar (mahala u selu), Lopušina (livada ispod brda Teferidža), Brežđe (livada), Ravni, Višnjica, Stanovi kod Škalje, Anđuša, (livade), Giljevo Polje, Tipčevi i Beluha (planine), Šuplji i Aladžin Krš, Zemljak, Ostra Glavica, Vijenac, Metaljke, Brojaljke, Šešešenica (šume i ugrins).

Ime sela i poreklo stanovništva.

U selu ima vrlo malo tragova starijeg stanovništva. Izgleda da se ovo selo zvalo drugačije i da su mu današnje ime dali doseljeni Balotići. Današnji stanovnici sela su:

-Balotići (50 k.). Oni svi vode poreklo od Džara koji je pobegao od krvi u rožajski kraj. Najpre je „pao“ u Godovo (Štavica), zatim se vratio u selo Koljsno pa odatle, pošto su ga napali Malisori i zbog krvi mu zaplenili 900 ovaca, naselio se u današnje selo. Džaro je imao dva brata i sedam sinova. Od sedam Džarovih sinova su sedam „kabila“ krajeva: Dautovići, Feizovići, Mujovići, Mehovići, Kujovići, Redžepagići, ali se svi prezivaju Balotići. Za njihovog rodonačelnika Džara, čiju kacu i sada čuvaju kao uspomenu, kažu da je imao torove sa stokom uvrh sela i odatle drvenim čunkovima odvodio mleko u kuću.

Balotići kažu da su poreklom Vukle—Klimente. Međutim, podaci drukčije govore. Za razliku od drugih susednih sela, Balotići su uvek govorili samo srpski. Sva njihova topografska imena su takođe srpskog porekla. Najverovatnije je da su Balotići doseljeni iz Kuča gde se i danas čuva uspomena na ovo bratstvo koje je iseljeno.

Balotići kažu da imaju svojih rođaka u Brnjici i Jasenoviku kod Novog Pazara.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.