Порекло презимена, село Његуши (Рожаје)

16. фебруар 2021.

коментара: 1

Порекло становништва села Његуши, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Његуши, чији назив потиче од старог српског рода који је овде живео пре данашњег становништва, лежи на површини изнад корита Ибра. Раније је то било засебно село, а пошто се старо становништво иселило, оно је постало заселак села Балотића, чији су становници овде куповали земљу од Дудића.

Историјат села.

Предак ових Дудића, Барјактаревић, досељен је из рожајског села Богаја, а тамо је дошао из Петњика код Берана. Доселивши се у Његуше, примио је ислам. Одавде су се иселили у Биохане (Штавица). Његуши су сада поглавито летње станиште неких Балотића–Хаџијића.

Стално су насељене само три куће:

-Меховића.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Milan

    Jablanicko-Toplicki kraj, selo Bogunovac.

    U ovom selu zive Barjaktarevici i njihovi rodjaci Stojkovici. Slave Sv. Nikolu, letnjeg i zimskog. Doselili preko Metohije iz Petnjika.