Poreklo prezimena, selo Njeguši (Rožaje)

16. februar 2021.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Njeguši, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Njeguši, čiji naziv potiče od starog srpskog roda koji je ovde živeo pre današnjeg stanovništva, leži na površini iznad korita Ibra. Ranije je to bilo zasebno selo, a pošto se staro stanovništvo iselilo, ono je postalo zaselak sela Balotića, čiji su stanovnici ovde kupovali zemlju od Dudića.

Istorijat sela.

Predak ovih Dudića, Barjaktarević, doseljen je iz rožajskog sela Bogaja, a tamo je došao iz Petnjika kod Berana. Doselivši se u Njeguše, primio je islam. Odavde su se iselili u Biohane (Štavica). Njeguši su sada poglavito letnje stanište nekih Balotića–Hadžijića.

Stalno su naseljene samo tri kuće:

-Mehovića.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milan

    Jablanicko-Toplicki kraj, selo Bogunovac.

    U ovom selu zive Barjaktarevici i njihovi rodjaci Stojkovici. Slave Sv. Nikolu, letnjeg i zimskog. Doselili preko Metohije iz Petnjika.