Порекло презимена, село Бесник (Рожаје)

16. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Бесник, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на присојној страни Жупског Потока који клисуром утиче у Ибар. Куће су на страни у подножју голог рта Чукара, избегавајући дубоку долину и веће стрмине у доњем делу. Осојна страна је под шумама и ливадама и на њој нема насеља.

Тип села.

Мало брдо Крш дели село у два дела: на Горњи и Доњи Бесник. У непосредној близини у Падалиштима налазе се летњи станови. Бесник има удела и у планини Сејнови (Сијенови). Поједини крајеви носе називе: Марин Гроб, Луг (до Ибра), Рукатке, Бибин До, Гропа, Воће.

Порекло становништва.

Село је старо што се види по остацима ранијег становништва. Постоје два „грчка гробља“, у Перијама до Ибра (Д. Песник) и у Гропи. Садашњи становници су заменили Србе староседеоце пре 230 година.

То су:

-Мутићи (12 к.),

-Дацићи (6 к.) и:

-Дражани (1 к.). Ови последњи су досељени пре четири године из Драге.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.