Poreklo prezimena, selo Besnik (Rožaje)

16. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Besnik, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na prisojnoj strani Župskog Potoka koji klisurom utiče u Ibar. Kuće su na strani u podnožju golog rta Čukara, izbegavajući duboku dolinu i veće strmine u donjem delu. Osojna strana je pod šumama i livadama i na njoj nema naselja.

Tip sela.

Malo brdo Krš deli selo u dva dela: na Gornji i Donji Besnik. U neposrednoj blizini u Padalištima nalaze se letnji stanovi. Besnik ima udela i u planini Sejnovi (Sijenovi). Pojedini krajevi nose nazive: Marin Grob, Lug (do Ibra), Rukatke, Bibin Do, Gropa, Voće.

Poreklo stanovništva.

Selo je staro što se vidi po ostacima ranijeg stanovništva. Postoje dva „grčka groblja“, u Perijama do Ibra (D. Pesnik) i u Gropi. Sadašnji stanovnici su zamenili Srbe starosedeoce pre 230 godina.

To su:

-Mutići (12 k.),

-Dacići (6 k.) i:

-Dražani (1 k.). Ovi poslednji su doseljeni pre četiri godine iz Drage.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.