Poreklo prezimena, sela Donji i Gornji Bukelj (Rožaje)

20. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donji i Gornji Bukelj, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene, sastav i položaj sela.

Dva mala planinska seoca ispod Hajle i Štedina u čiji sastav ulaze zaseoci Peškovići, Kaluđerski Laz i Bandžov, opkoljena su sa svih strana krupnom četinarskom gorom. Hatari ovih naselja obiluju takođe u vodi i ispaši, zbog čega je u njima bilo i stalnih naselja (iako su na visini od 1400 m). Topografski nazivi su uglavnom vezani za starije srpsko i novije arbanaško stanovništvo.

Starine, zemlje i šume.

U Kaluđerskom Lazu, gde se danas vide ostaci crkve, po predanju su živeli kaluđeri koji su tu napasali manastirska stada. U hataru Bandžova, koji je u samom podnožju Hajle, očuvani su ovi srpski nazivi: Beluha, Morača, Biser Voda, Studenac, Drman–Do, Kodra Draškit (Draškovo Brdo).

Poreklo stanovništva.

Preci današnjih stanovnika ovih naselja došli su iz Klimenata, zadržavajući se za neko vreme u Rugovi i drugim krajevima.

-Dacići (10 k.) došli su iz susednog sela Dacića na zemlju koju su kupili;

-Ljajći (17 k.) u Kaluđerskom Lazu 10, u Bukelju 3 i u Bandžolu 4 k,   pripadaju istom bratstvu, ali su jedni došli iz Novšića (Gornje Polimlje), a drugi iz Stare Rugove. Ovi Ljajći koji su došli iz Novšića bili su neko vreme u Ljubovu (Metohija), gde imaju svoje rođake;

-Vukle (5 k.) u Peškovićima takođe su poreklom iz Klimenata. Maternji jezik stanovništva u pomenutim naseljima je arbanaški, ali ono govori i srpski, osobito u novije vreme otkako se orađaju sa Rožajcima srpske govorne grupe.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.