Poreklo prezimena, selo Gornji Crniš (Tutin)

15. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornji Crniš (po knjizi Crniš), opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Crniš je na površi koja je ižebljena vrtačama i suvim dolinama.

Tip sela, vode, zemlje i šume.

Deli se u dva dela: Vučetića i Gegića Crniš. Važniji krajevi u selu nose ove nazive: Crkvišta, Ledine, Doline (njive i livade), Lopatice (livade), Spasovik, Đurđevica, Graovište, Perino Selište, Tupik, Rakovanova Njiva, Brinje, Šator, Vučetino Brdo, Staro Selo, Ružin Grob, Perino Brdo, Perin Grob i Vrtače, Polje.

Glavne vode su: Stubls, Glogovik i Kladenac kod Perina Brda.

Svi pomenuti topografski nazivi ostaci su starijeg i današnjeg stanovništva: Staro Selo, Perino Selište, Stara Kućišta i Gpaovište, Crkvina na Đurđevici. Neki nazivi su vezani za prve doseljenike kao Vučetino i Perino Brdo, za koje kažu da su nazvana po Vučeti, rodonačelniku Vučetića, i po Peri, Vučetinoj sestri.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici Crniša su:

-Vučetići (Alijići, Odovići i Bulevići) (20 k.),

-Gegići (Aličkovići, Bulići, Ramovići i Čaktari) (24 k.).

I Vučetići i Gegići su Hoti. Po predanju oni su doseljeni kao hrišćani. Kažu da su došla četiri brata koji su naselili četiri sela. Najstariji Vučeta „pao je“ u Crniš, Pavle u Paljevo, Rado u Radojevce i Kol u Kovače. Od ovoga je tačno samo to da je Vučeta naselio Crniš, a da su se u pomenuta sela naselili njihovi rođaci Hoti.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.