Порекло презимена, село Жупа (Тутин)

14. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Жупа, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године,  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  и име села.

Село Жупа је с обе стране Жупског Потока који долази из Црнишког Врела и утиче у Видрењак. Своје име Жупа је добила не само што је најжупнији део Штавице, него и због тога што је у њој без сваке сумње било и средиште ове околине (јер се баш ово и друга суседна села помињу у средњевековној хрисовуљи).

Тип села, земље и шуме.

Село се дели по положају на Доњу и Горњу Жупу. У Горњој Жупи је заселак Врујца, назван тако по малом врелу који ту избија.

Поједини важнији крајеви у селу су: Чепеука, Госпођиница, Сокоц, Клече, Широкаш, Старо Село, Дуће (где се вади земља за црепуље и пећи), Жунски Гај, Брезна (шума и испаша).

Воде.

Главне су воде: Стубла и Буковик у горњем делу села и Студенац у доњем крају. Воденнце редовничке су на Видрењаку.

Порекло становништва.

Од старијег српског становништва остали су трагови: „Старо Село“, гробље и црквица на Госпођинини. Судећи по називу, црква је била посвећена св. Госпођи.

Данашњи становници Жупе су:

-Хоти (Булевићи) (5 к.) који су се спустили из оближњег села Црниша пре 100 година.

-Бећковићи у Доњој Жупи (7 к.) раније су били настањени у Раздољима (Буковица код Рожаје). Отуда се преселили у Детане и најзад у Жупу. И Хоти и Бећковићи говоре само српски.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године,  Припремио сарадник Порекла Милодан

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.