Порекло презимена, село Горњи Црниш (Тутин)

15. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Горњи Црниш (по књизи Црниш), општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Црниш је на површи која је ижебљена вртачама и сувим долинама.

Тип села, воде, земље и шуме.

Дели се у два дела: Вучетића и Гегића Црниш. Важнији крајеви у селу носе ове називе: Црквишта, Ледине, Долине (њиве и ливаде), Лопатице (ливаде), Спасовик, Ђурђевица, Граовиште, Перино Селиште, Тупик, Ракованова Њива, Бриње, Шатор, Вучетино Брдо, Старо Село, Ружин Гроб, Перино Брдо, Перин Гроб и Вртаче, Поље.

Главне воде су: Стублс, Глоговик и Кладенац код Перина Брда.

Сви поменути топографски називи остаци су старијег и данашњег становништва: Старо Село, Перино Селиште, Стара Кућишта и Гpaoвиште, Црквина на Ђурђевици. Неки називи су везани за прве досељенике као Вучетино и Перино Брдо, за које кажу да су названа по Вучети, родоначелнику Вучетића, и по Пери, Вучетиној сестри.

Порекло становништва.

Данашњи становници Црниша су:

-Вучетићи (Алијићи, Одовићи и Булевићи) (20 к.),

-Гегићи (Аличковићи, Булићи, Рамовићи и Чактари) (24 к.).

И Вучетићи и Гегићи су Хоти. По предању они су досељени као хришћани. Кажу да су дошла четири брата који су населили четири села. Најстарији Вучета „пао је“ у Црниш, Павле у Паљево, Радо у Радојевце и Кол у Коваче. Од овога је тачно само то да је Вучета населио Црниш, а да су се у поменута села населили њихови рођаци Хоти.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.